Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ürdün’de öğretmenler sendikasına bağlı bin öğretmen tutuklandı

Ürdün’deki en büyük işçi örgütü olan öğretmenler sendikasının üyeleri ile hükümet arasında süren gerilim, hükümetin muhalifleri bastırmasıyla sonuçlandı. Kurulduğu yıl olan 2011’den beri öğretmenlerin maaşlarına zam yapılması için Ürdün hükümetini protesto eden sendika, 2020 yılı Temmuz ayının sonunda kapatılmıştı. O zamandan bu yana sendika başkanları da dahil bin öğretmen tutuklandı.  

Ürdün hükümetinden uzun süredir maaşlarına zam yapılmasını talep eden öğretmenler, sendikanın kapatılmasıyla birlikte büyük bir tutuklama operasyonuyla karşılaştı. Sendika üyelerine göre hükümetin öğretmenlere karşı artan bu baskıcı politikası, koronavirüs salgınının beraberinde getirdiği ekonomik kriz döneminde ortaya çıkacak muhalif grupları sindirme amacı taşıyor. 

Human Rights Watch’ın 30 Temmuz tarihli haberine göre, 2011’den beri hükümet ile sendika arasında devlet okulu öğremenlerinin maaşları konusunda anlaşmazlık yaşanıyordu. Maaşlarına zam isteyen öğretmenlerin, seslerini ülkenin en büyük işçi sendikası aracılığıyla duyurması, hükümet kanadında uzun süredir rahatsızlığa sebep oluyordu. Eylül 2019’da ülke genelinde dört haftalık grev yapan öğretmenler, maaşlarına yüzde 50 zam yapılmasını istemişti. Protestolar sonucu hükümet, maaşlara yüzde 35 ve yüzde 75 arası zam yapmayı kabul etse de Nisan 2020’de koronavirüs salgını nedeniyle yapılacak zamları iptal etmişti. Temmuz ayının sonunda kapatılan sendikanın üyeleri, hükümete karşı yeni bir protesto yapmayı planlıyordu. 

Ürdün’ün kuzeyindeki Irbid şehrinde halk, hükümetin öğretmenler sendikasını kapatmasını protesto ediyor.

The Guardian‘a konuşan öğretmenler sendikasının avukatlarından Asem El Omari, hükümetin koronavirüs salgını sebebiyle önümüzdeki aylarda yaşayacağı ekonomik sorunları göz önünde bulundurduğunu ve bu sorunlar karşısında devlet yetkililerini sorumlu tutacak muhalif grupları bastırmaya çalıştığını vurguladı. Hükümetin protestoları bu şekilde durduramayacağını söyleyen Omari, “Bizi durdurmaları zor olacak” diye konuştu.

Siyasi partilerin sıkı bir kontrole tabi tutulduğu Ürdün’de öğretmenler sendikası, küçük çaplı ve zengin kesimden oluşan diğer sendikaların aksine alt ve orta sınıf vatandaşlardan oluşuyor. Bu kapsamda ülkenin dört bir yanından üyesi olan sendikanın kırsal kesimde yaşayan Ürdünlü ve Filistinli birçok üyesi mevcut.

Human Rights Watch’ın Ortadoğu Direktörü Michael Page, öğretmenler sendikasının kapatılmasından sonra şu açıklamaları yapmıştı: “Ürdün’ün az sayıdaki bağımsız işçi sendikalarından birinin muğlak gerekçeler gösterilerek kapatılması, ülkedeki hukuk devleti açısından endişe verici bir durum. Bu tür baskıcı politikalar Ürdün hükümetinin mevcut muhalefet karşısında ne kadar emniyetsiz hissettiğinin bir göstergesi.

Ürdün hükümeti ise yaptığı açıklamada, tutuklamaların ekonomik suçlar kapsamında, bağımsız yargı organlarının aldığı kararların sonucunda uygulandığını savundu.  

Şiddetli polis müdahalesine karşın Ürdün’de öğretmenlerin yaptığı protestolar devam ediyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.