Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Vuhan’daki yerel yönetimin salgını Pekin’den gizlediği ortaya çıktı, Güney Afrika’da devlet içindeki yolsuzluk salgınla mücadeleyi kötü etkiliyor

İlk koronavirüs vakalarının görüldüğü Çin’in Vuhan şehrinde, yerel otoritelerin salgının ciddiyetine dair önemli bilgileri Pekin’deki devlet yetkililerinden sakladığı ortaya çıktı. Güney Afrika’da salgının getirdiği ekonomik sorunlar için oluşturulan 30 milyar dolarlık kurtarma paketi yolsuzluklarla anılmaya başladı. Bilim insanları, dünyada bir milyondan fazla virüs türünün insanlığa zarar verecek nitelikte olduğunu keşfetti.

Çin’deki yerel yetkililer koronavirüs tehlikesini uzun süre merkezi yönetimden saklamış

The New York Times’ın haberine konu olan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) istihbaratının raporu, Çin’in Hubei eyaleti ve Vuhan şehrindeki yerel otoritelerin, koronavirüs salgınının başladığı zamanlarda durumun ciddiyetini Pekin yönetimine bildirmediğini ortaya çıkardı. Haftalarca salgınının yaratacağı büyük sonuçlardan habersiz olan Çin devlet yetkililerinin gerekli önlemleri almasının bu yüzden geciktiği tahmin ediliyor. Amerikan istihbarat yetkililerine göre merkezi yönetimin kendilerine yaptırım uygulamasından korkan yerel yetkililer, salgına dair bilgileri haftalarca gizli tutmuş. 

Koronavirüs salgınından dolayı Çin Komünist Partisi’ni sorumlu tutan ABD hükümetinin, yeni çıkan rapor ile Çin’e yönelik sert tutumunu hafifletmesi bekleniyor. ABD Başkanı Donald Trump, 4 Temmuz’da yaptığı konuşmada “Çin’in gizli politikaları, hile ve örtbaslarının” salgına sebep olduğunu söylemiş, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Çin’in ilk başta koronavirüs salgını gelişmelerini gizlediğini öne sürmüştü. Yeni açıklanan rapor hakkında konuşan Hudson Ensitüsü araştırmacısı ve Trump’ın gayrıresmi danışmanı Michael Pillsbury, “[Sorumlunun] Pekin yerine Vuhan olması büyük bir fark yaratır” dedi. 

ABD’li yetkililer ise çıkan raporun Çin’in salgın konusundaki suçluluğunu azaltmadığının altını çizdi. Çin’deki otoriter rejimden kaynaklı şeffaf olmayan yönetim sisteminin dünyanın her yerini etkileyen ölümcül sonuçlara neden olduğunu vurgulayan yetkililer, koronavirüs salgınını Çernobil faciasına benzetti. Çernobil kazasında da yerel yönetim, merkezi hükümeti kaza riski konusunda uyarmaktan imtina etmişti. 

Güney Afrika’da yolsuzluk, koronavirüsle mücadeleyi kötü etkiliyor 

Afrika kıtasının en güçlü ekonomisine sahip ülkesi olan Güney Afrika Cumhuriyeti, koronavirüs salgını nedeniyle geniş kapsamlı bir kurtarma paketi hazırlamıştı. İşsizlik sigortası ve yiyecek dağıtımı için oluşturulan 30 milyar dolar değerindeki bütçeye sahip plan, devlet kademelerinde sıklıkla görülen yolsuzluk engeline takıldı.

The New York Times’ın haberine göre, salgının başında aldığı sıkı tedbirlerle uluslararası arenadan takdir toplayan yönetim, salgından kötü etkilenen 11,3 milyon vatandaşı için hazırladığı kurtarma paketini uygulamakta zorluk çekiyor. İdarenin yetersizliği yanında yönetimdekilerin yaptığı yolsuzluklar, ayrılan bütçenin ihtiyacı olan insanlar yerine devlet kademelerindeki kişilerin ceplerine girmesine neden oldu.

Kurtarma paketinin planlandığı gibi uygulanamaması ülkede büyük tepkilere neden olurken Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, yolsuzluğa karışan devlet yetkililerinin hesap vereceğini garanti etti. Medyada gündem olan yolsuzluk skandalları kapsamında, işsizlik sigortasına ayrılan bütçeden devlet yetkilileri ve yakınlarının yararlandığı iddiaları yer alıyor. Kurtarma paketine başvuran 7,8 milyon vatandaşın binlercesi henüz yardım almış değil.

Bilim insanlarına göre insanlığa zarar vermesi mümkün bir milyondan fazla virüs var

South China Morning Post gazetesinin haberine göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgınının kökenlerini bulmak için Çin’de bir çalışma başlatmayı planlıyor. Bu kapsamda virüse ilk yakalanan insanlara nerelere gittikleri ve ne yaptıkları gibi sorular yöneltilecek. Bu çerçevede, virüsün insanlara geçmeden önce hangi hayvanlarda ve nerelerde bulunduğunu öğrenmeyi hedefleyen DSÖ, bu kapsamda dünyayı etkilemesi muhtemel diğer virüslere dair bilgi toplayacak. 

Araştırmacılara göre dünyada insanları etkileyen bir milyondan fazla virüs bulunuyor. Günümüzde çok küçük bir kısmının bilinip kategorize edildiği bu virüsler hakkında DSÖ’nün yaptığı çalışma, yeni bilgiler keşfetmeyi hedefliyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.