Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kaliforniya’daki orman yangınları nedeniyle eyalette olağanüstü hal ilan edildi, binlerce kişi evlerini terk etti

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD), Kaliforniya eyaletinin kuzeyinde çıkan orman yangını bir helikopter pilotunun ölümüne yol açarken binlerce Kaliforniyalı evlerini terk etmek zorunda kaldı.  

AFP’nin paylaştığı habere göre, eyaletin başkenti Sacramento ile San Francisco arasında bulunan yaklaşık 100 bin nüfuslu Vacaville şehrinde, rüzgârla savrulan alevler düzinelerce evi yutarken şehrin sakinleri gece boyunca tahliye edildi.

Kaliforniya Ormancılık ve Yangından Korunma Bakanlığı (Cal Fire) yetkilileri, LNU Yıldırımları olarak adlandırılan bir dizi yangının 50 evi kullanılamaz hale getirdiğini ve yaklaşık 50 bin dönümlük bir alanı yaktığını söyledi. Ayrıca, San Francisco’nun güneydoğusundaki Fresno ilçesindeki yangınla mücadele çalışmalarında yer alan bir helikopter pilotunun yangını söndürmeye çalışırken meydana gelen kazada öldüğü belirtildi.

Santa Cruz ve San Mateo ilçelerindeki alevler yola yaklaşırken CZU Yıldırımları adı verilen bir dizi yangın, ikonik karayolu Highway One’nın bazı kısımlarının kapatılmasına neden oldu. Yetkililer, bölgenin engebeli arazisi ve kuru bitki örtüsünün yangınla mücadeleyi zorlaştırdığını söyledi.

Acil durum fonlarının devreye sokulabilmesini kolaylaştırmak için olağanüstü hal ilan eden Kaliforniya Valisi Gavin Newsom, orman yangınlarının son günlerde meydana gelen binlerce yıldırım çarpmasından kaynaklandığını söyledi.

Kaliforniya’nın Napa şehrindeki Berryessa Dağları’nda görülen alev, yangının büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

“Son 72 saatte 10 bin 849 adet yıldırım düştü”

Attığı bir tweet’te, “Kaliforniya son 72 saatte 10 bin 849 yıldırım çarpması ve dünya rekorunda sıcaklıklar yaşadı” yazan Vali Newsom, gazetecilere verdiği röportajda “Şu anda tespit edebildiğimiz 367 yangınla mücadele ediyoruz. Bu yangınlardan 23’ü büyük yangın olarak kabul ediliyor” dedi.

Vali Newsom, Nevada, Arizona ve Teksas da dahil olmak üzere diğer eyaletlerdeki itfaiye ekiplerinin, rekor kıran sıcaklık ve düşük nemden beslenen orman yangınlarıyla mücadelelerine yardımcı olmak için takviye kuvvetler gönderdiğini de sözlerine ekledi.

Cal Fire sözcüsü Jeremy Rahn, yangınların şu ana kadar Kaliforniya eyaletinde 300 bin dönümden fazla alanı etkilediğini söyledi.

ABD’nin batısında yaklaşık 45 milyon kişiye çarşamba günü aşırı sıcaklık veya yüksek sıcaklık uyarısında bulunulmuştu.

poweroutage.us‘a göre kavurucu sıcaklar Kaliforniya’nın elektrik ağına büyük bir zarar verdi ve bu zararın sonucunda yaklaşık 50 bin kişi elektrik kesintisine maruz kaldı. Yangınlar eyaletin kuzey kesimindeki hava kalitesini de etkiledi ve alevden düşen küller bazı bölge sakinlerini kapalı alanda kalmaya zorladı.

İklim değişikliğinin de etkisiyle, Kaliforniya’da son yıllarda orman yangınları daha sık ve daha şiddetli yaşanıyor. Eyalet tarihindeki en ölümcül yangın olan Kamp Yangını, Kasım 2018’de Kuzey Kaliforniya’da meydana elmiş ve 86 kişi ölmüştü.

Vaşington eyaleti de olağanüstü hal ilan etti

Vaşington Eyaleti Valisi Jay Inslee, çarşamba günü bir dizi orman yangını nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. Inslee yaptığı açıklamada, “Orman yangınları, tüm eyalet halkının güvenliğini ve geçim kaynaklarını tehdit ediyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.