Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Naziler tarafından Fransa’dan çalınan tablo, gerçek sahiplerini bulmak için sergileniyor

İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındaki Fransa’dan çalınan 19. yüzyıldan kalma bir yağlıboya tablo, sahiplerinin izini sürmek amacıyla sergileniyor.

AFP’nin paylaştığı habere göre, Fransız ressam Nicolas Rousseau‘nun isimsiz bir eseri olan tablo, 76 yıl sonra Fransa’ya geri döndü ve ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Verdun kasabasındaki Dünya Barış, Özgürlük ve İnsan Hakları Merkezi‘nde sergilenmeye başladı. Tabloya, üzerinde ‘’Manzarayı tanırsanız veya bu resim hakkında herhangi bir bilginiz varsa, bize bildirirseniz minnettar oluruz’’ yazılı bir not asıldı.

Merkezin başkanı Philippe Hansch, ağustos ayı başında tabloyu Berlin’den almaya gitmişti. Tablo, yılda yaklaşık 60 bin ziyaretçi alan merkezin lobisinde birinin hafızasını zorlaması ve böylece sahiplerini veya mirasçılarını bulabilmek umuduyla asılı duruyor. Hansch, ‘’Ziyaretçiler içeri girdiklerinde ücretsiz olarak görebilsin ve göz önünde olsun istedik” dedi. 

Tablonun ressamı Rousseau, sanatta natüralizmi benimseyen Barbizon Ressamlar Okulu’nun bir üyesiydi. ‘’Eserin gerçek değeri 3 bin ile 5 bin euro arasındaki piyasa değerinin çok ötesinde’’ diyen Hansch şunları ekledi: ‘’Resim, Fransız-Alman dostluğunun önemli bir sembolü ve İkinci Dünya Savaşı tarihinin farklı bir gözle anlatılmasına olanak sağlıyor.”

Alman astsubay Forner görevlendirme üzerine tabloyu çalıyor

İkinci Dünya Savaşı’nda Almanya Hava Kuvvetleri Luftwaffe’de astsubay olan Alfred Forner, 1944 yılının baharında Fransa’nın Kuzey Normandiya bölgesi ile daha yukarıdaki Saint-Omer kasabası arasında bir yere konuşlandırılmıştı. Forner, izni sırasında, bir amiri tarafından Rousseau’nun tablosunu Berlin’e getirmek üzere görevlendirildi. Sınırlı bilginin mevcut olduğu bu görevlendirme hakkında Hansch, ‘’Forner evine gitti ve tabloyu oraya bıraktı. Sonra cepheye geri döndü. Ancak birkaç ay sonraki çatışmada öldü’’ dedi.

38×55 santimetre ebadındaki sanat eseri, 75 yıl boyunca ailenin Berlin’deki oturma odası duvarında asılı kaldı. Fakat geçen yıl ocak ayında oğul Peter Forner, Berlin’deki Fransız Büyükelçiliği ile temasa geçerek tablonun iade edilmesi ve sahiplerinin bulunması dileğini dile getirdi.

Forner’in oğlu 76 yıl sonra tabloyu iade etti

Berlin’deki Müsadere Mağdurlarının Tazminat Komisyonu‘ndan (CIVS) Julien Acquatella, Peter Forner’in dört veya beş yıl önce hastanede uzun dönem kalmasını gerektiren bir sağlık sorunu yaşadığını söyledi ve ekledi: ‘’Forner ölmeden önce yapması gereken şeylerin bir listesini yaptı ve tablonun iadesi bu listenin başındaydı.”

O zamandan beri, CIVS, Fransa Kültür Bakanlığı’nın Mülksüzleştirilen Kültürel Varlıkları Araştırma ve İade Etme Misyonu ile birlikte tablonun sahiplerini veya yasal haleflerini belirlemeye çalışmış ancak sonuç alamamıştı.

Fransız ve Alman yetkililer, tabloyu sergileyerek sahiplerini bulmayı ve mayıs ayında ölen Peter Forner’ın son dileğini yerine getirmeyi umuyor. Tablo için ekim ayında Dünya Barış Merkezi’nde resmi bir iade töreni yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.