Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya’da muhalif lider Aleksey Navalny zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

Rusya’da muhalefetin önde gelen liderlerinden Aleksey Navalny, 19 Ağustos Çarşamba günü Sibirya bölgesinden Moskova’ya gitmek üzere bindiği uçakta aniden hastalandıktan sonra Sibirya’da bir hastaneye götürülerek yoğun bakıma alındı. Ardından sözcüsü Kira Yarmysh, Twitter hesabından Navalny’in kasıtlı bir şekilde zehirlenmiş olduğuna inandıklarını duyurdu.

Muhalif lider Navalny, çarşamba günü Sibirya’daki Tomsk Havaalanı’nda Moskova uçağını beklerken bir kafede çay içmiş ve ardından uçağına geçmişti. Uçuş esnasında aniden hastalanmasının ardından, uçak Kazakistan sınırı yakınlarındaki Omsk Havaalanı’na acil iniş yapmak zorunda kaldı. Uçaktaki yolculardan Pavel Lebedev, gördüklerini sosyal medyada şöyle paylaştı: “Navalny uçuşun başında tuvalete gitti ve geri dönmedi. Görevliler onu geri getirmeye çabalarken o acı içinde çığlık atıyordu.”

Sözcü Yarmysh, Navalny’nin şu anda yoğun bakımda olduğunu ve şuurunun yerinde olmadığını belirterek, “Navalny’nin çayına karıştırılmış bir madde ile zehirlenmiş olduğunu düşünüyoruz. Sabah içtiği tek şey çaydı ve doktorlar vücutta buldukları toksinin sıcak içecek içinde hızla emilen bir madde olduğunu söylüyor” dedi. Bunun üzerine Tomsk Havaalanı’ndaki kafe sahipleri vakayı aydınlatmak içi CCTV kameralarını incelediklerini duyurdu. 

Sözcü Yarmysh, sosyal medyada paylaştığı mesajında, Navalny’nin geçen sene de bir akut alerjik reaksiyon geçirmiş olduğunu ve doktorlardan birinin bu reaksiyonun bilinmeyen bir kimyasal maddeden kaynaklanmış olabileceğini söylediğini hatırlattı ve ekledi: “Görünen o ki şimdi de aynı şey yapıldı”. Yarmysh, kimin Navalny’i zehirlemek isteyeceğine dair bir adres göstermedi ancak kaldığı hastaneye polis çağırdıklarını duyurdu.

Öte yandan Navalny’nin yattığı hastanenin doktorlarından biri olan Anatoly Kalinichenko, muhalif liderin zehirlendiği iddiasının doğruluğundan emin olmadıklarını ve doğal zehirlenmeyi de göz önünde bulundurduklarını söyledi. Omsk Bölge Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Tatyana Şakirova, doktorlarla görüştüğünü, Navalny’nin durumunun oldukça ciddi olduğunu söylediklerini ve hastanın durumunu stabilize etmek için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yönelik sert eleştirileriyle bilinen 44 yaşındaki muhalif lider Navalny, bir avukat ve devlet içindeki yolsuzluk soruşturmalarının aydınlanmasına yardım etmekte olan bir aktivist. Kremlin karşıtı protestolar düzenlemekten dolayı bir süre hapiste yatan Navalny, geçen senelerde birkaç defa saldırıya uğramış ve yüzüne uzun süre kalan yeşil renkte bir antiseptik madde atılmıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.