Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berlin Film Festivali (Berlinale), oyuncu ödülü kategorisindeki cinsiyet ayrımını kaldırdı

Kısaca “Berlinale” olarak bilinen Berlin Film Festivali, önümüzdeki yıldan itibaren oyunculuk ödüllerinde cinsiyet ayrımı yapmayacak. Şubat 2021’de 71. kez sinemaseverlerle buluşacak olan Berlinale, En İyi Başrol Performansı ve En İyi Yardımcı Oyuncu Performansı kategorisinde ödül verecek. 

Festivalin basın ofisinden yapılan açıklamada, festivalin önümüzdeki yıl gerekli önlemler alınarak kapılarını seyircilere açacağı belirtilirken, ödül kategorilerindeki dikkat çekici değişiklikler de kamuoyuna duyuruldu.  Dünyanın önde gelen film festivalleri arasında kabul edilen Berlin Film Festivali, oyuncu ödülü kategorisindeki cinsiyet ayrımını kaldırdı. Festival, önümüzdeki yıldan itibaren oyuncu ödüllerini kadın ve erkek olarak ikiye ayırmayıp, “En İyi Başrol Performansı” ve “En İyi Yardımcı Oyuncu Performansı” kategorilerinde verme kararı aldı.  

Yapılan açıklamada, “Oyunculuk alanındaki ödülleri cinsiyete göre ayırmamanın, film endüstrisinde toplumsal cinsiyet duyarlılığı için bir sinyal oluşturduğuna inanıyoruz” denildi. 

Buna ek olarak, “Gümüş Ayı Jüri Ödülü” adıyla yeni bir ödül kategorisinin oluşturulduğu festivalde yarışacak filmler için resmi başvuruda son tarihin 1 Eylül 2020 olduğu belirtildi.

Ayrıca ilk Berlinale yöneticisi Alfred Bauer‘in Naziler ile ilişkisiyle ilgili yeni bulgular ışığında, Alfred Bauer Jüri Özel Ödülü de iptal edildi. 

Bugüne kadar kadın ve erkek kategorilerinde ayrı olarak verilen gümüş ayı ödüllerinin, bundan sonra tek kategori halinde verilmesi açıklamasının ardından karar sosyal medyada da gündem oldu.“Cinsiyet ayrımsız” ödül kategorilerini pek çok kullanıcı cinsiyet eşitliği için önemli bir adım olarak değerlendirirken kimi sosyal medya kullanıcıları, kadınların ödül almasının zorlaşabileceğini belirtti. Bazı kullanıcılar da alınan bu kararın nonbinary (cinsiyetini kadın veya erkek olarak tanımlamayan kişiler) oyuncular için önemli bir gelişme olduğuna dikkat çekti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.