Tayland’da öğrenciler, bir ayı aşkın süredir, her gün ülke genelinde protesto gösterileri düzenliyor. Sayısı on binleri bulan öğrenci gruplarının hedefinde, geleneksel hiyerarşi, antidemokratik düzen ve kraliyet ailesi var.
Protestolarda birkaç farklı sembol kullanılıyor. Bunlardan biri, milli marş okunurken üç parmağı havaya kaldırmak. Bu hareket, “Açlık Oyunları” filminden esinlenilerek yapılıyor. Bir diğer sembol ise okullarda toplanan öğrencilerin havaya kaldırdıkları beyaz kâğıtlar.
The Guardian’a konuşan Chulalongkorn Üniversitesi‘den siyasetbilimci Kanokrat Lertchoosakul, protestolarla ilgili “Olup bitenler hakkında herkes şaşkın durumda, daha önce görülmemiş bir olay” dedi.
Gösterileri organize edenlerin arasında, üniversite öğrencilerinin yanı sıra, 13-14 yaşlarında öğrenciler de bulunuyor.
Tayland’ın birçok şehrinde düzenlenen gösterilerin lideri ve homojen bir yapısı yok. Demokratik hakları kısıtlamakla suçladıkları hükümete karşı seslerini çıkarmak isteyen protestocular, sosyal medya platformları üzerinden iletişim kurarak bir araya gelen farklı gruplardan oluşuyor.
Protestocuların temel talepleri, 2014’te bir darbe ile iktidara gelen ve ordunun desteğiyle koltuğunu koruyan Başbakan Prayuth Chan-ocha hükümetinin istifası ve kraliyet ailesinin yetkilerinin kısıtlanması.
Gösterilerde, şu ana kadar en az 10 öğrenci tutuklandı. Protestolara katılan öğrenci gruplarından birinin genel sekreteri olan Tattep Ruangprapaikitseree, barışçıl protestocuların tutuklanmasını “Aktivistleri tutuklayarak zaman kazanmaya çalışıyorlar. Protestocuların dağılacağını sanıyorlar ama yanılıyorlar” diyerek eleştirdi.