Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afrika’nın Vahşi Çocuk Felci Virüsü’nden (WPV) tamamıyla kurtulduğu düşünülüyor

Afrika’da çocukları onlarca yıldır etkileyen Vahşi Çocuk Felci Virüsü’ne (Wild Polio Virus, WPV) karşı başarı elde edildiği ve virüsün tamamıyla ortadan kaldırıldığı belirtildi. Bu virüs, çocuk felçlerine ve bazı durumlarda ölümlere sebebiyet verebiliyordu. 

The Guardian’ın haberine göre, Afrika’da ulusal ve uluslararası sağlık kuruluşlarının işbirlikleri ile gönüllüler ve aktivistlerin uzun zamandır süren çalışmalarının ardından WPV’ye karşı başarı sağlandığı düşünülüyor. Yakın zamanda kıtanın WPV’den tamamıyla temizlendiğinin ilan edilmesi bekleniyor.

WPV son olarak 2016 yılında Nijerya’da görülmüştü. Nijerya’da kuvvetli aşı çalışması ve kampanyasının ardından son dört yıl içinde başka vaka görülmedi. Africa Regional Certification Commission’un (ARCC) bu konuda resmi bir açıklama yapması ve kıtada artık WPV’nin kalmadığı bilgisini paylaşması bekleniyor. 

Virüse karşı savaşın son cephesi, Nijerya’da radikal İslamcılar’ın da bulunduğu Borno eyaletiydi. Burada son yıllarda yapılan yoğun aşılama ve çocukları takip mekanizması sonuç verdi ve en son vakalar 2016 yılında tespit edildi. Bunun ardından yeni hiçbir vaka görülmedi. 

Dünya Sağlık Örgütü Afrika Bölgesi Direktörü Dr. Matshidiso Moeti virüse karşı savaşta gelişmiş izleme tekniklerinin, aşı karşıtlığıyla mücadele etmenin ve virüse karşı çalışma yürüten ekiplerde çocuk felcinden kurtulan insanların varlığının son derece önemli olduğunu vurguladı. 

Sadece 1996 yılında Afrika’da 75 bin çocuk, sözkonusu virüsten dolayı felç geçirmişti.

Nijerya Çocuk Felcinden Kurtulanlar Derneği eş kurucularından Musbahu Lawan Didi konuyla ilgili olarak “Yıllar önce başladığımız ve yoğun emek harcadığımız mücadelenin bugün sonuç verdiğini görmek inanılmaz, çocuk felcinden kurtulanlar olarak bu gelişmeden çok memnunuz” dedi. Ancak Didi, bu virüsü geçirmiş ve bundan kurtulmuş olanların yüzde 90’ının yoksullukla mücadele ettiğini ve bunların hayatta kalmak için sokakta dilendiğini sözlerine ekledi. 

Çocuk felci virüsüne karşı Afrika’daki mücadele, bu alanda çalışan küresel girişimlerden de etkilendi. Bunlardan biri olan Global Polio Eradication Initiative (Küresel Çocuk Felci Yok Etme Girişimi) 1988’de kuruldu. 1980’lerin sonunda dünya genelinde 350 bin olan çocuk felci vaka sayısı yoğun kampanyanın ve mücadelenin ardından 2018 yılında 33’e kadar düştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.