Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de polis tarafından yedi kurşunla vurulan Jacob Blake’in ailesi adalet arıyor: “Acımanızı istemiyoruz, değişim istiyoruz”

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) beyaz bir polis memuru tarafından silahsız olmasına rağmen arkasından yedi kurşunla vurulan siyah vatandaş Jacob Blake’in ailesi dün (25 Ağustos) bir açıklama yaptı. Kardeşinin bir daha yürüyemeyeceğini ve hayati tehlikesinin devam ettiğini söyleyen Blake’in kız kardeşi Letetra Widman, “Üzgün değilim, öfkeliyim. Acımanızı istemiyorum. Değişim istiyorum” dedi.

Blake ailesi, adliyenin önündeki basın açıklamasına yürürken.

Blake’in annesi Julie Jackson, oğlunun vurulmasının ardından barışçıl olarak başlayan protestoların şiddet olaylarına dönüştüğünü belirterek “iyileşme” çağrısında bulundu. Jackson, “Dün otobüsle eve giderken şehirde çok fazla hasar olduğunu gördüm. Bunlar oğlumu yansıtmıyor. Jacob olayların bu noktaya geldiğini görseydi çok üzülürdü” dedi.

Blake’in babası, Jacob Blake Sr, oğlunun torunlarının gözleri önünde vurulduğunu anlatırken gözyaşlarına boğuldu ve konuşmasını yarıda kesmek zorunda kaldı.

Jacob Blake, arabasına doğru giderken beyaz bir polis memuru tarafından arkasından yedi kurşunla vurulmuştu. Arabada Blake’in üç çocuğu bekliyordu. O gün, çocuklardan birinin sekizinci doğumgünüydü.

Baba Blake, “Oğlumu en az yedi kere vurdular, onun hayatının bir önemi yokmuşçasına. Ama oğlum önemli. O bir insan ve o önemli” diye konuştu.

Blake’in kız kardeşi Letetra Widman konuşmasında, “polis cinayetlerinin yeni bir şey olmadığını” söyledi, polis tarafından katledilen siyahları andı: “Bunlar yıllardır benim ailemin başına geliyor. Emmett Till’in başına geldi, o benim ailem.”

Emmett Till, 1955 yılında, 14 yaşındayken, Mississipi eyaletinde ırkçılar tarafından kaçırılmış, işkenceye uğramış ve linç edilerek öldürülmüştü.

Blake’in küçük kız kardeşi ise gözyaşları içinde, “sadece abisini yanında görmek istediğini” söyledi.

ABD’de George Floyd’un öldürülmesinin ardından siyahlara karşı polis şiddetine karşı başlayan #BlackLivesMatter protestoları aralıklar halinde aylardır devam ediyor. Blake’in vurulması Wisconsin’de yeni bir protesto dalgasına sebep oldu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.