Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’daki 400 yıllık Gabon Köprüsü “tescile değer” görülmediği için yıkıldı: “Tescilli olmayan her kültürel değer yıkılacak mı?”

Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Veziri Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 400 yıllık tarihi Gabon Köprüsü, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tescile değer görmediği için yol genişleme çalışmaları sırasında iş makinesi ile yıkıldı. Vatandaşlar, tarihi köprüyü tescil etmeyen kurula ve köprünün yıkılmasına tepki gösterdi.  

Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü, Hani ilçesinin Veziri Mahallesi’ndeki yol genişletme çalışmaları sırasında Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan yol üzerinde kalan ve yaklaşık 400 yıllık olduğu belirtilen Gabon Köprüsü için rapor istedi. Kurul tarafından bölgeye gönderilen ekipler köprünün tescile değer olmadığı yönünde rapor verince köprü, iş makineleri tarafından yıkıldı.

Vatandaşlar, kültürel bir değer olan tarihi köprüyü tescile değer görmeyen kurula tepki gösterdi ve “Tescilli olmayan her kültürel değer yıkılacak mı? Tarihi bir yapı iş makinesi ile yıkılmış. Yol genişletme çalışmaları sırasında yol başka yerden de geçirilebilirdi. Ama 400 yıllık bir köprüyü restore etmek varken, yıkmayı uygun görmek ve bu yönde rapor vermek, kurulun onayı ile olmuştur” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.