Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Filipinler lideri Duterte tarafından hedef gösterilen medya devi ABS-CBN kapanıyor

Bünyesinde radyo ve televizyon yayını yapan 53 yerel haber kanalı bulunan Filipinli medya devi ABS-CBN, Filipinler Parlamentosu’nun lisansını yenilememesi üzerine kanalı kapatma kararı aldı. ABS-CBN, 2016 yılından beri ülkeyi yöneten Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’yi ve iktidarını eleştiren haberler yaptığı için uzun bir süredir hedef gösteriliyordu.

Filipinler Ulusal Telekomünikasyon Komisyonu (NTC), yayın lisanslarının yenilenmesi yönünde başvuru yapan ve sonuç alamayan kanala 5 Mayıs günü yayınlarını sonlandırma talimatı vermişti.

Uzun bir süredir Duterte yönetiminin hedefinde olan kanal, yayın lisanslarının yenilenmemesine itiraz ederek konuyu Filipinler Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı ancak yapılan itiraz mahkeme tarafından değerlendirmeye alınmadı.

Haziran ayından beri çeşitli kurumlara yaptığı ek itirazlardan da sonuç alamayan kanal yönetiminin kanalı kapatmaya hazırlandığı açıklandı.

Filipinler Yabancı Basın Mensupları Birliği, ABS-CBN’nin kapanmasını “bağımsız medya için kara bir gün” olarak nitelendirdi.

Kanalın kapatılması hakkında konuşan Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte ise kanalın lisansının yenilenmemesi yönünde verilen kararla bir ilgisi olmadığını söyledi.

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte

1953 yılında yayın hayatına başlayan kanal, daha önce de 1965-1986 yılları arasında ülkeyi yöneten Ferdinand Marcos tarafından hedef alınmıştı. Uyuşturucu ticaretinin büyük bir problem olduğu Filipinler’de uyuşturucu ve suça karşı açtığı “acımasız savaş” ile bilinen ve insan hakları ihlalleri konusunda medya mensuplarıyla sıkça tartışan otoriter lider Duterte, eski Devlet Başkanı Marcos’a duyduğu hayranlıkla da biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.