Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Taliban ile kadınlar müzakere edecek

Afganistan’da, Taliban’ın baskıcı rejiminde yaşamış beş kadın, uluslararası olarak tanınan Kabil hükümeti ile Taliban arasındaki konuşmalara müzakereci olarak katılacak. Müzakereler, 2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Afganistan’ı işgal etmesiyle başlayan savaşın sonunu getirmeyi hedefliyor.

Fevziye Kûfî (sağda) müzakerelerde yer alacak kadınlardan biri.

Müzakereye katılacak olan beş kadın da 1996 – 2001 yılları arasında Taliban’ın baskıcı rejimi altında yaşamış kişiler. Bu dönemde “din polisi” peçe giymeyen kadınları sokakta kamçılıyor ve aldatmakla suçlanan kadınlar cuma namazları sonrası stadyumlarda idam edilebiliyordu.

Müzakerede bulunacak kadınlardan siyasetçi Fevziye Kûfî’nin kocası Taliban iktidarında tutuklanmış, kendisi de oje sürdüğü gerekçesiyle “taşlanma” tehdidiyle karşılaşmıştı. 2019 yılındaki Taliban müzakerelerine de katılan Kûfî, “Konu sadece ne dediğimiz değil. Kafamızdaki örtüye de bakıyorlar, doğru büyüklükte mi diye” dedi.

ABD temsilcisi Zalmay Halilzad ile Taliban temsilcisi Molla Abdülgani Birader, şubat ateşkesini Katar’ın başkenti Doha’da imzalamıştı.

2001 yılında ABD’nin Afganistan’ı işgal etmesiyle başlayan çatışmalar yirminci yılını doldurmak üzere. ABD, 11 Eylül terör saldırılarından sorumlu olan El Kaide’ye destek olduğu gerekçesiyle Taliban’a savaş açmıştı. Geçen şubat Doha’da imzalanan ateşkes anlaşmasında Taliban’ın El Kaide ile bütün bağlarını kesmesi koşulu bulunuyor.

Konuşmaların sıradaki ayağı yine Doha’da gerçekleştirilecek. Ancak Kabil hükümeti müzakerelere devam etmeden önce Taliban’ın esir aldığı askerleri bırakmasını talep ediyor, Taliban ise hükümetin hapiste tuttuğu 320 militanının serbest bırakılmasını bekliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.