Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail ve Hamas arasında, Gazze sınırında ateşkes ilan edildi: Gazze ablukası hafifletilebilir

Al Jazeera’nin haberine göre, İsrail ve Hamas arasında ateşkes için arabuluculuk yapan Katar delegasyonundan Muhammed el-İmadi ile konuşan Hamas lideri Yahya Sinwar, “İsrail ve Hamas arasında son günlerdeki gerginliği dizginleyecek ve İsrail’in halkımıza yönelik saldırganlığını sona erdirecek bir anlaşma yapıldı” dedi. İsrail tarafından konuya ilişkin bir yorum yapılmadı. 

Hamas’ın yangın balonları ve bazen roketlerle Gazze sınırının ötesine yaptığı saldırılar karşısında İsrail, ablukaya aldığı şehri 6 Ağustos’tan beri neredeyse her gün bombalıyordu. Habere göre yanan balonlar, İsrail’i ateşkese zorlamak için son zamanlarda örgütün kullandığı araçlardan biriydi. Balon saldırılarının durmasının karşılığında, Gazze’ye on üç yıldır uygulanan ablukanın hafifletilmesini amaçlayan Hamas’a karşı İsrail’in cevabı ise ablukayı daha da sertleştirmek oldu.

Patlayıcı taşıyan balonlar.

Yanıcı balonlar, 2018 yılından beri Gazze sınırında, Hamas tarafından kullanılıyor. Helyum gibi havadan daha hafif gazlarla şişirilmiş uçan balonlara çeşitli patlayıcılar yerleştiriliyor ve havaya salınıyor. Şimdiye kadar bu saldırılar yüzünden kimse hayatını kaybetmedi ama balonlar, İsrail’de yüzlerce hektarlık orman ve tarım alanının yanmasına sebep oldu.

İsrail, 6 Ağustos’tan beri Gazze şeridini neredeyse her gün bombaladı.[Mohammed Shana/Reuters]

Hamas’ın açıklamasına göre, ateşkes kapsamında örgüt, İsrail topraklarına yapılan saldırılara son verecek. Bunun karşılığında ise İsrail, son zamanlarda  sıklaştırılan abluka şartlarını hafifletecek. Buna göre İsrail, Gazzeli balıkçıların Akdeniz’de balıkçılık yapmasına ve abluka altındaki şehre ürün nakliyatı yapılmasına müsaade edecek. Bunların yanında şehrin tek enerji santraline yakıt nakliyatının devam etmesi bekleniyor.

The Guardian, daha önce Mısırlı bir delegenin İsrail ve Hamas arasında, bir ateşkes sağlamaya çalıştığını belirtti. Daha sonra Katarlı yetkililerin de dahil olduğu görüşmeler sonucu sağlanan ateşkes, Katar’ın Gazze’ye 30 milyon dolarlık yardım için başlattığı diplomatik faaliyetler kapsamında gündeme geldi. Katar delegesiyle görüşme sonrası İsrailli yetkililer, El-İmadi’ye balon saldırılarının durması karşısında Gazze şeridine yakıt nakliyatı yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Zengin enerji kaynaklarına sahip olan Katar, İsrail ve Hamas arasında yapılan ateşkeslerde önemli rol oynuyor. Bundan önce Kasım 2018’de ateşkes için arabuluculuk yapan Katar, ateşkes süresinin daha sonraları uzatılmasında da etkili olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.