Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünya genelinde 7 binin üzerinde sağlık çalışanı hayatını kaybetti – Uluslararası Af Örgütü: “Bu bir skandal”

Uluslararası Af Örgütü’nün (UAÖ) bugün paylaştığı bir açıklamaya göre, küresel olarak 7 binin üzerinde sağlık çalışanı koronavirüse yakalanarak hayatını kaybetti. UAÖ Ekonomik ve Sosyal Adalet Birimi Direktörü Steve Cockburn, “7 binin üzerinde kişinin, başkalarının hayatını kurtarmaya çalışırken ölmesi, sarsıcı boyutlarda bir krizdir. Güvenli bir iş ortamında çalışmak her sağlık çalışanının hakkıdır. Bu kadar yüksek sayıda kişinin nihai bedeli ödüyor olması bir skandal” dedi.

Cockburn “Sağlık çalışanlarının kendi hayatlarını tehlikeye atmadan çalışmalarını sürdürebilmesi için yeterli ölçüde koruyucu ekipmana sahip olmasını sağlamak adına küresel işbirliği şart” diyerek devletlerin birlikte çalışması gerektiğini vurguladı.

En yüksek kayıplar ABD, Meksika ve İngiltere’de

UAÖ’nün paylaştığı verilere göre sağlık çalışanlarının en fazla sayıda hayatını kaybettiği ülkeler Meksika, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere. Bu ülkelerde koronavirüsten yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayıları sırasıyla 1.320, 1.077 ve 649.

Listede ABD, Meksika ve İngiltere’nin ardından Brezilya, Rusya, Hindistan, Güney Afrika ve İtalya geliyor.

Gerçek sayılar daha da yüksek

UAÖ’nün açıklamasında önemli bir uyarı da bulunuyor: Birçok ülkede koronavirüse bağlı ölümlerin şeffaf bir şekilde bildirilmemesinden dolayı açıklanan sayıların “gerçek sayıların çok altında olması muhtemel”. Aynı şekilde, ülkeden ülkeye değişiklik gösteren veri toplama yöntemleri ve “sağlık çalışanı” tanımlarından dolayı açıklanan sayıların nihai olduğunu söylemek zor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.