Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ticaret ve sanayi odaları bünyesinde kurulan ilk kadın meclisi Diyarbakır’da – DTSO Kadın Meclisi Sözcüsü Seda Berekatoğlu: “Kadınları ekonomik hayata çekmeyi hedefliyoruz”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) bünyesinde kurulan Türkiye’nin ilk ve tek kadın meclisinin dönem sözcüsü Seda Berekatoğlu, Medyascope’a konuştu. Berekatoğlu, meclis olarak hedeflerinin kadınları ekonomik hayata çekmek ve kadın istihdamını artırmak olduğunu söyledi.

DTSO Kadın Meclisi Dönem Sözcüsü Berekatoğlu, oda kayıtlarına göre Diyarbakır’da 16 bin firma olduğunu ve bunun sadece 2 bininin kadın girişimciler tarafından işletildiğini belirterek, “Kayıtdışı çalışan kadın sayısı çok fazla. Onların kayıt altına alınmaları için çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

Berekatoğlu, Türkiye’de ilk ve tek olan kadın meclisi çalışmalarının 2017 yılının Nisan ayında başladığını ve meclisin 2019’da kurulduğunu belirterek, “Amacımız, kadınları ekonomik hayata çekmeyi ve kadın istihdamını artırmak. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olduğu en büyük alan kadın istihdamı alanıdır. Kadın istihdamının artırılmasını hedefliyoruz. Görmezden gelinen kadın çalışanların görünür olmasını ve sorunları dile getirmelerini sağlamak istiyoruz” dedi.

TÜİK’in 2019 verilerine göre, kadınların işe alınma oranı Türkiye ortalamasında yüzde 34 iken, Diyarbakır’da bu oranın yüzde 24 olduğunu söyleyen Berekatoğlu şöyle devam etti: “DTSO kayıtlarına göre kayıtlı 16 bin firma var, sadece 2 bini kadın işletmecilere ait. Bunların çoğunda da kadınlar kağıt üzerinde yer alıyor. Diyarbakır’da açılacak olan Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’nde 10 bin istihdam sağlanacak ve bunun yarısından fazlası kadın olacak. Kayıtdışı kadın sayımız çok fazla. Biz tarımda çalışan, evlere temizliğe giden, çocuk bakmaya giden, aile şirketlerinde çalışan kadınların kayıt altına alınmasını istiyoruz ve bunun için çalışıyoruz.”

Berekatoğlu, koronavirüs salgınından en fazla etkilenen kesimlerin kadınlar ve çocuklar olduğunu da belirterek, “Toplumun en kırılgan kesimlerini kadınlar oluşturuyor. Salgında mağduriyetleri bir kat daha arttı. Çalışan kadın evde çalışmak zorunda kalınca, temizlik işi, çocuk bakıcılığı yapmaya da başladı. Bakıma ihtiyaç duyulan kişilere bakmaya çalıştı. Yani salgın en fazla yine kadınları etkiledi” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.