Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD’nin Birleşik Arap Emirlikleri’ne silah satışına gizlice onay verdiği iddia edildi

New York Times gazetesi, 13 Ağustos’ta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İsrail tarafından diplomatik ilişkileri normalleştirmeye yönelik imzalanan anlaşmanın arka planına ışık tutan bir makale yayımladı. Anlaşmayı yakından takip eden ve gazeteye konuşan kaynaklar, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından üretilen silahların BAE’ye satışına gizlice onay verdiğini öne sürdü. 

Uzun yıllar F-35 uçakları başta olmak üzere ileri teknoloji silahları Birleşik Arap Emirlikleri‘ne (BAE) satmayı reddeden ABD, Körfez ülkesinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye yönelik 13 Ağustos’ta imzaladığı anlaşma sonrası BAE’ye silah ihracatı yapma konusunda çalışmalara başladı. ABD’nin Ortadoğu bölgesinde İsrail’in tek askeri süper güç olmasını destekleyen dış politikasından verdiği bir taviz olarak görülen bu hamle, İsrailli siyasetçilerden büyük tepki toplamış ve gözler Başbakan Binyamin Netanyahu’ya çevrilmişti. ABD’nin BAE’ye silah ihracatına şiddetle karşı çıkan Netanyahu ise yapılan anlaşmalarla Körfez ülkesine bu konuda bir taviz verilmediğinin altını çizmişti. Ancak New York Times’a konuşan kaynaklar, Netanyahu’nun bu sözlerinin doğru olmadığını belirtti. 

Kaynaklara göre, Netanyahu, normalleşme süreci kapsamında Trump yönetiminin BAE’ye silah satma planlarına karşı koymaktan özellikle kaçındı. Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşen Netanyahu’nun görüşmelerden sonra silah ihracatı planlarına karşı açıkça itiraz etmemeye başlaması ise dikkat çekti. 

ABD’nin başkenti Vaşington’da bulunan Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü’nde çalışan akademisyen Hussein Ibish, üç ülkenin yetkililerin de kendisine Netanyahu’nun silah satışı için onay verdiğini söylediğini belirtti. Ancak Ibish’e göre, İsrail kamuoyunun tepkisinden çekinen Netanyahu, kamuoyunun önünde ABD’nin BAE’ye silah satışı yapmak istemesini kınadı. Ibish, Netanyahu’nun bu hareketine şaşıran BAE yetkililerinin 21 Ağustos’ta Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında ABD ve İsrail ile yapacakları toplantıları iptal ettiğini de aktardı. Akademisyene göre, ABD’li yetkililerden silah satış sürecinin devam edeceğine dair güvence alan BAE yetkilileri kısa süre içinde sakinleşti.

BAE-İsrail anlaşması sonrası iki ülke arasında gerçekleşen ilk uçuşa üst düzey siyasetçiler katıldı.

İsrail ve BAE arasında normalleşen ilişkileri sembolize etmek üzere İsrail’den BAE’ye yapılan sembolik uçuşa katılan ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve üst düzey danışmanı Jared Kushner, İsrail Havayolları’na ait uçağın Abu Dabi’ye inmesinden sonra yaptığı açıklamada ABD ve BAE arasındaki muhtemel silah ihracatının İsrail’in bölgedeki askeri ve teknolojik üstünlüğüne zarar vermeyeceğini belirterek “Tıpkı İsrail ile ABD arasındaki ilişki gibi ABD’nin BAE ile olan ilişkileri de büyük bir öneme sahip” diye konuştu.

ABDli yetkililer, silah ihracatı planlarının BAE’ye “İsrail ile ilişkilerini normalleştirmesinden dolayı verilen bir ödül” olmadığında ısrarcı. Ancak Beyaz Saray’ın silah ihracatı konusunda uzun yıllardır süren olumsuz tavrının İsrail-BAE anlaşmasından sonra hızlı bir şekilde değişmesi, anlaşmanın bu konuda olumlu bir etki yarattığı izlenimini veriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.