Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır’da konuştu: “Son üç haftada, Diyarbakır’daki vaka sayısı yüzde 49 düştü”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs vakalarının en çok arttığı ilk beş il arasında olan Diyarbakır’a geldi. Koca, “Bu dönemde yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle bugün durum önemli ölçüde kontrol altına alınmış oldu. Son üç haftada vaka sayısında yüzde 49 düşüş oldu” dedi.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu’nu ziyaret eden Koca, salgının gidişatı ve kentteki sağlık kuruluşlarının durumu ile ilgili bilgi aldı. Burada gazetecilere açıklama yapan Bakan Koca, Diyarbakır’ın ihtiyaç duyduğu sağlık tesislerinin planlanması hakkında Vali Karaloğlu ile görüştüklerini belirtti ve “Gün içinde incelemelerimizi tamamladıktan sonra akşam bu konuda önemli açıklamalarımız olacak” dedi.

“İstemediğimiz bazı tablolara tanık oluyoruz, Diyarbakır mercek altında”

Mart ayından beri salgınla mücadelede büyük bir mücadele verdiklerini, birinci dalganın ikinci pikini yaşadıklarını belirten Koca, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ülke genelinde vaka sayıları artışa geçti. Ancak, bu artış homojen bir artış olarak görülmemektedir. Bazı illerimizde vaka sayıları sabit kalıp veya düşerken daha önce salgının kontrol altında olduğu bazı illerimizde ise istemediğimiz bazı tablolara tanık oluyoruz. Diyarbakır bu anlamda Sağlık Bakanlığı olarak mercek altına aldığımız merkezlerden biri oldu. Son dönemde yüksek vaka artışlarını gördüğümüz illerden biri haline geldi. Geçen haftalarda bölge hastanelerimizdeki yoğunluk sizlerin de malumu. Yalnızca Diyarbakır’da değil genel olarak, Güneydoğu Anadolu illerimizde sıkıntılı günlerden geçtik. Diyarbakır’da üç hafta öncesine kadar ciddi bir yoğunluk yaşadık. Bu dönemde yaptığımız hızlı ve etkili müdahalelerle bugün durum önemli ölçüde kontrol altına alınmış oldu. Diyarbakır’daki mevcut 200 filyasyon ekibimizi hızla 385’e çıkardık. Her zaman altını çiziyorum, temasları ne kadar erken izole edebilirsek salgın kontrolünde o kadar başarılı oluruz. Önemli olan temasları ve pozitif olan vakaları erken dönemde izole etmek olmalı. Türkiye dünyada filyasyonu yani temaslı takibini en iyi yapan ülkelerden biri. Bu gücümüzü Diyarbakır’da yoğun şekilde sahaya sürdük. Bugün rahatlıkla söyleyebilirim ki üç hafta öncesine göre vaka oranımız yüzde 49 oranında düşmüş durumdadır.”

Önemli bir konunun da koronavirüs hastalarının yaşlarının yükselmesi olduğunun altını çizen Koca, “Ne yazık ki ağır hastalarımızın da ve vefatların da artışına sebep oluyor. Unutulan tedbirler hepimize acılar yaşatıyor. Temizlik, maske, mesafeden taviz veren her ilimizde bu tabloları görüyoruz. Bu anlamda Diyarbakır başta olmak üzere bölgedeki tüm hemşerilerimi bir kez daha tedbirlere sıkı sıkı sarılmaya davet ediyorum” dedi.  

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, il sağlık müdürü, başhekim ve saha koordinatörünün katılımıyla il değerlendirme toplantısını yapacaklarını ve alınacak yeni tedbirleri görüşeceklerini sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.