Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer ile söyleşi: “Türkiye iç barış için Kürtler ile diyalog kurmak zorunda”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Ankara ziyaretini Medyascope‘a değerlendirdi.

Neçirvan Barzani, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Ankara’daydı. İlk önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Barzani, ardından Cumuhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmede neler konuşulduğu ise açıklanmadı.

HDP’li Taşçıer, Barzani’nin Ankara ziyareti ve Kürt ulusal ittifakı çalışmaları konusundaki görüşlerini Medyascope’a anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve IKBY Başkanı Neçirvan Barzani

Taşçıer, Barzani’nin Erdoğan ile yaptığı görüşmede neler konuşulduğunun açıklanmadığını belirterek “Irak Kürdistan Bölgesi, Türkiye’nin komşusudur. Komşuların arasında ekonomik ilişkiler vardır. Türkiye, en büyük ihracatını buraya yapmaktadır. Diplomatik bir diyaloğun olması gerekir. Irak Kürdistanı dünyanın ilgisini çeken bir bölgedir. Ankara’daki görüşmenin asıl amacı ne olabilir, neler konuşulabilir ancak tahminlerde bulunabiliriz” dedi.

Barzani’nin, Türkiye’den, Irak’ın kuzeyinde bulunan Türk askerlerinin geri çekilmesini istemiş olması gerektiğini belirten Taşçıer, “Irak merkezi yönetiminin topraklarındaki Türk askerlerine tavrı ortada iken bunu talep etmemişse ne talep edecek merak ediyorum” diye konuştu.

Taşçıer, Irak’ın kuzeyindeki Türk askeri varlığının hem merkezi yönetimi hem de bölgesel yönetimi rahatsız ettiğini belirtti: “Kürt sorunu, Ortadoğu’nun en can alıcı sorunu olmaya devam ediyor. Kürtler dinamik bir güçtür. Dünyanın büyük ülkeleri Kürtler ile diyalog ve ilişki geliştiriyorlar. Türkiye iç barışını sağlamak için Kürtler ile diyalog gerçekleştirmeli. Türkiye kendi ülkesinde yaşayan Kürtler ile beş yıldır diyaloğu kesmiş durumdadır.” 

HDP’li Taşçıer, çalışmaların sürdüğünü belirttiği Kürt ulusal ittifakı için şunları söyledi: “Eğer ABD’nin arabuluculuğu ile nasıl Suriye’nin Rojava bölgesinde PYD ve ENKS birbiri ile barıştırılıp bir araya getirildiyse neden aynı şey diğer ülkelerde olmasın. Kürtler kendi arasındaki ittifakı sağlamak zorundadır. Kürtler kendi aralarında tabanda bu ittifakı sağlamışlardır. Bunu siyaseten de sağlamak istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.