Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bernie Sanders: “Trump’ın seçim sonuçlarını kabul etmediği senaryoya hazırlıklı olmalıyız”

Kasım 2020’de yapılacak Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’den aday adayı olan ancak daha sonra adaylığını geri çeken Vermont Senatörü Bernie Sanders, Politico’ya röportaj verdi. Sanders röportajda, ABD Başkanı Donald Trump’ın kasımdaki seçimi kaybederse görevden ayrılmayacağından korktuğunu söyledi ve ABD Kongresi ile medyayı bu senaryoya hazırlanmak için harekete geçmeye çağırdı.

Sanders, Cumhuriyetçi Parti Kongresi’nde ‘’Bu seçimi bizden alabilmelerinin tek yolu seçime hile karışması’’ diyen Başkan Trump’ın bu sözlerine karşılık olarak, “Bu sadece boş bir spekülasyon değil”  yorumunda bulundu.

Sanders ayrıca, Trump’ın seçimi kazanamadığı takdirde görevden ayrılmaya direnme olasılığı konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan bir dizi eylem planlıyor. Yakın gelecekte konuyla ilgili bir konuşma yapması beklenen Sanders, “Önümüzdeki iki ay içinde yapmamız gereken şey, ABD halkını bu kâbus senaryosunun neye benzeyeceği konusunda uyarmak, onları bu olasılığa hazırlamak ve bu olursa ne yapacağımız hakkında konuşmak” dedi.

Sanders: ‘’Gelen ilk sonuçlarda Trump önde görünebilir ancak tüm oylar sayıldığında kaybettiği anlaşılacak’’

‘’Sosyal medya şirketleri, seçim görevlilerinin yanlış yönlendirilmemesi ve dezenformasyonun platformlarına yayılmaması için birlikte hareket etmelidir’’ diyen Sanders, bazı stratejistlerin “kırmızı serap” olarak adlandırdıkları şeyden endişe duyduğunu söyledi: ‘’Birçok Demokrat, sayımı daha geç yapılacak olan posta yoluyla oy kullanmayı planlıyor. Bu sebeple, Cumhuriyetçiler seçimi muhtemelen kaybedecek olsa bile bazı eyaletlerden gelecek ilk sonuçlarla önde oldukları sanılacak. Ancak tüm oylar sayıldığında Trump geride kalacak. Fakat bu süre zarfında, posta yoluyla kullanılan oyların sayımı sürecinde büyük bir sahtekârlık olduğu iddia edilecek ve kaos yaratılacak.”

Başkan adaylığı kampanyası süreci boyunca oldukça aktif bir gönüllü grubuna sahip olan Sanders, Trump’ın görevden ayrılmayı reddetmesi durumunda destekçilerini sokaklara çıkmaya çağırıp çağırmayacağını yanıtlamayı reddetti ve “Ne olacağı konusunda spekülasyon yapmak istemiyorum’’ diye konuştu.  

Cumhuriyetçi Ulusal Komite sözcüsü Joyce’dan Sanders’a: ‘’Seçimi kaybedeceklerini biliyor’’

Sanders’ın bu endişelerini göz ardı eden Cumhuriyetçi Ulusal Komite Sözcüsü Michael Joyce ise “Sanders’ın Başkan Trump ile ilgili komplo teorilerini yaymasının tek sebebi, Bernie gibi apaçık bir sosyalistin bile Biden’ın radikal sol propagandasının seçimi kaybetmelerine neden olacağını fark etmesidir” dedi.

Bu yılın başlarında, Trump seçimi kaybettikten sonra koltuğunu bırakmayı kabul etmezse ne yapılabileceği konusunda Joe Biden’a da soru yöneltilmişti. Biden bu soruyu “Onu Beyaz Saray’dan muhteşem bir sevkıyat eşliğinde uğurlayacaklarından eminim” diye yanıtlamıştı. Ancak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley geçen ay yaptığı açıklamada, seçime itiraz edilirse ordunun anlaşmazlıkları çözmeyeceğini belirtmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.