Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diriliş Ertuğrul dizisini eleştirdiği gerekçesiyle gözaltına alınan gazeteci Oktay Candemir: “Amaç düşünmemizi ve yazmamızı engellemek”

Van’da yaşayan gazeteci Oktay Candemir hakkında, sosyal medya hesabından “Diriliş Ertuğrul” adlı diziyi eleştirdiği gerekçesiyle soruşturma açıldı ve Candemir gözaltına alındı. İlk defa bir gazeteciye Türk Ceza Kanunu’nun 130. maddesinden (kişinin hatırasına hakaret suçu) soruşturma açılmış oldu.

Serbest bırakılmasının ardından Medyascope’tan Ferit Aslan’a konuşan Candemir, “Yasaya göre, dava açılması için mağdur ya da yakınlarının şikayetçi olması gerekir. Ama burada amaç bizim yazmamızı ve düşünmemizi engellemek” dedi.

Bugün çıkarıldığı savcılıkta adli kontrol ile serbest bırakılan gazeteci Oktay Candemir, hakkında açılan soruşturma, sevk maddesi ve yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Dün kendisine emniyetten telefon açıldığını ve evinde arama yapılacağının belirtildiğini söyleyen Candemir, “Eve gittiğimde evin çevresinde çok sayıda polis vardı. Evimi didik didik aradılar, daha sonra beni gözaltına aldılar. Karakolda bana Osmanlı padişahlarına hakaret ettiğimi, bu nedenle hakkımda soruşturma açıldığını söylediler. Ben kimseye hakaret etmediğimi, sosyal medya hesabımdan dizi isimlerini tiye aldığımı söyledim. Bugün çıkarıldığım savcılıkta adli kontrol ile serbest bırakıldım” diye konuştu.

Türk Ceza Kanunu’nun 130. maddesinden ilk defa bir gazeteciye soruşturma açıldığını belirten Candemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu maddede soruşturma ve dava, mağdurun kendisi veya yakınlarının şikayeti ile açılır deniliyor. Ama burada savcılık kendisi soruşturma açmış. Amaçları Van’da, kentin sorunlarını yazan dilen getiren gazetecileri sindirmektir. Yazdığımız haberlerden bir şey bulamayınca bu kez sosyal medya paylaşımlarımıza bakıyorlar. Yazmamızı, düşünmemizi ve paylaşım yapmamızı istemiyorlar. Biz gazeteciyiz, haber değeri olan her şeyi yazmaya ve paylaşmaya devam edeceğiz. Üç yılda üç kez gözaltına alındım, hakkımda 30’a yakın dava açıldı, çoğundan beraat ettim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.