Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Müzisyen John Cage’in çalınması 639 yıl sürecek bestesi, koronavirüse rağmen devam ediyor

Müzisyen John Cage tarafından yapılan ve 639 yıl boyunca çalınması planlanan bestenin yedi yıl sonraki ilk nota değişimini dinlemek isteyenler, koronavirüs salgınına rağmen cumartesi günü (5 Eylül) Almanya’nın Halberstadt kentindeki Aziz Burchardi Kilisesi’nde toplandı. 639 yıl sürecek bestenin ilk notası, 2001 yılında aynı kilisede çalınmıştı. Bestede bundan önceki son nota değişimi 2013 yılında yapılırken, bir sonraki nota değişiminin 5 Şubat 2022 tarihinde yapılması planlanıyor.

Dünyaca ünlü müzisyen John Cage tarafından yapılan “As Slow as Possible” (Mümkün Olduğunca Yavaş) adlı bestenin yerel ve uluslararası takipçileri, her nota değişiminden önce Halberstadt’da toplanıyor. Ancak bu sene birçok uluslararası ziyaretçi, cumartesi günü yerel saat ile 15.00’da başlayan altıncı ve yedinci notaların değişimi için koronavirüs sınırlandırmaları sebebiyle ülkeye gelemedi. Kilisenin önüne gelen izleyicilerin ise bir kısmı kiliseye alınırken bir kısmı da performansı kilisenin önüne kurulan dev ekrandan takip etti.

Sekiz sayfalık notadan oluşan As slow as Possible, org ve piyanoyla çalınıyor.

Bestenin yaratıcısı müzisyen John Cage, 1992 yılında hayatını kaybetmişti

Organizasyonun düzenlenmesinden sorumlu olan John Cage Organ Vakfı Başkanı Rainer Neugebauer, “Olimpiyat Oyunları’nın veya Dünya Ekonomik Forumu’nun aksine, bu etkinlik ertelenemezdi” diye konuştu.

Neugebauer, bitimine 620 yıl kalan bestenin devamlılığı için bazı ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını belirterek bestenin çalınmasını devam ettirme sorumluluğunun gönülülülerce üstlenildiğini ve orgu çalıştırma masraflarının bağışlarla karşılandığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.