Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD “Çin ordusuyla bağlantılı oldukları” gerekçesiyle binden fazla Çinli öğrencinin vizesini iptal etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), binden fazla Çinli öğrenci ve araştırmacının vizelerini, “Çin ordusuyla bağlantılı oldukları” gerekçesiyle iptal etti. ABD’li yetkililer öğrencilerin bir kısmını da casusluk ile suçladı.

ABD Ulusal Güvenlik Departmanı Başkanı Chad Wolf, Çin’in “öğrenci vizelerini suistimal ederek, orduya bağlı personelini ABD’de yapılan araştırmaları çalmaya veya kopyalamaya gönderdiğini” iddia etti.

ABD Başkanı Donald Trump mayıs ayında benzer suçlamaları dile getirmiş, ABD’de yüksek lisans yapan bazı Çinli öğrencilerin “Çin ordusuna destek verdiğini ve ABD’de üretilen fikri mülkiyeti çaldığını” söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da “Çin’den gelen her Çinli öğrenci Çin Komünist Partisi için çalışmıyor ama bu, Başkan Trump’ın ciddi şekilde incelediği bir konu” demişti.

Çinli öğrenciler, ABD’deki uluslarası öğrenciler arasında en büyük nüfusa sahip. Ülkede üniversitelere kayıtlı 370 bin Çinli öğrenci var. Ulusal Güvenlik Departmanı’ndan bir sözcü, ABD’nin “Çin Komünist Partisi’nin askeri üstünlük politikasına destek vermeyen” Çinli öğrencileri kabul etmeye devam edeceğini açıkladı.

ABD ve Çin arasındaki gerilim ekonomik, politik ve sosyal alanlarda tırmanmaya devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.