Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Trump, başlangıçta virüsü olduğundan daha az tehlikeli göstermeye çalıştığını itiraf etti, virüsün beyinde deliryuma sebep olabileceği tespit edildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, ülkede panik yaratmamak adına koronavirüs salgınını olduğundan daha önemsiz göstermeye çalıştığını itiraf etti. İrlanda’da sosyal medyada viral olan bir fotoğraf, ülkedeki kısıtlamalar konusunda tartışmalara sebep oldu. Koronavirüsün beyinde deliryuma sebep olduğu tespit edildi. Dünyanın en büyük bisiklet yarışlarından biri olan Fransa Bisiklet Turu’nu (Tour de France) salgına rağmen iptal etmeyen yarış direktörü Christian Prudhomme koronavirüse yakalandı. Dünyadan koronavirüs ile ilgili öne çıkan haberleri Medyascope sizler için derledi.

Trump, panik yaratmamak için salgını önemsiz olarak göstermeye çalıştığını itiraf etti

ABD Başkanı Donald Trump, 27 Şubat’ta koronavirüs konusunda kamuoyuna yaptığı bir açıklamada virüs için “Bir gün bir mucize gibi ortadan yok olacak” diyerek virüsün uzun vadede korkulacak bir tehdit olmadığı mesajını veriyordu. Ancak Trump’ın, 7 Şubat günü Washington Post gazetesinin yardımcı editörü Bob Woodward ile yaptığı bir telefon görüşmesinde koronavirüsün en ölümcül griplerden bile daha ölümcül olduğunu söylediği ve mart ayında yine Woodward’la konuşmasında, insanlarda panik yaratmamak adına koronavirüsü olduğudan daha önemsiz gösterdiğini kabul ettiği ortaya çıktı.

ABD’de Demokrat başkan adayı Joe Biden, Trump’ın salgının risklerini küçümsemesi konusunda şöyle konuştu: “Virüsün ne kadar ölümcül olduğunu biliyordu ancak kasıtlı olarak önemsizleştirdi. Daha da kötüsü, salgının riskleri hakkında bilerek ve isteyerek aylardır ABD halkına yalan söyledi. Bu, ölüm kalım savaşı veren ABD halkına ihanettir. Uzmanlar, eğer Trump sadece bir hafta erken harekete geçseydi şu an 36 bin kişinin hayatta olacağını söylüyor”.

İrlanda’dan koronavirüs kısıtlamalarına ilişkin ilginç fotoğraf

İrlanda’daki Galway bölgesinde bulunan bir restoranda oturan bir adamın masasında bir bardak bira, yarısı yenmiş bir yemek ve bir çalar saatin görüldüğü fotoğraf, sosyal medyada viral olarak ülkede koronavirüs salgını kapsamında alınan önlemler ve kısıtlamalarla ilgili tartışmalara farklı bir boyut kazandırdı.

İrlanda hükümeti, haziran ayı sonunda yemek servisi yapan barların açılmasına izin verdi. Ancak yeni kısıtlamalar, müşterilerin alkol de satın alırlarsa en az 9 euroya mal olacak bir yemek yemelerini gerektiriyor. Ayrıca, kurallara göre müşterilerin oturdukları yerden bir saat 45 dakika içinde ayrılmaları gerekiyor. Bu nedenle çoğu işletme, masalarında çalar saat kullanıyor.

Sosyal medyada bu fotoğrafı değerlendiren kullanıcılar, birbirinden farklı yorumlarla fotoğrafın kendilerine çağrıştırdıklarını ifade ediyor. Bazı kullanıcılar fotoğrafı, hükümetin barlar üzerindeki kısıtlamalarını eleştirmek için kullanırken kimi kullanıcılar fotoğraftaki adamın dışarıda yemek yeme düzenlemeleri kapsamındaki kurallara olan bağlılığını takdir ettiklerini belirtiyor.

Koronavirüs beyinde deliryuma sebep oluyor 

Koronavirüsün beyin sağlığına etkilerini araştıran bilim insanları, virüsün sadece akciğerlerde değil, beyin hücrelerine girerek “deliryum”a, yani çoğunlukla ağır hastalık tedavisi gören kişilerde ortaya çıkan ve kişide dikkat ve hafıza gibi bilişsel işlevleri olumsuz etkileyen bir nöropsikiyatrik rahatsızlığa neden olabileceğini tespit etti. 

Koronavirüs, başta akciğer olmak üzere böbrekleri, karaciğeri ve kan damarlarını hedef alıyor. Ancak aynı zamanda hastaların yaklaşık yarısının baş ağrısı, kafa karışıklığı gibi nörolojik semptomlar göstermesinden dolayı virüsün beyin üzerinde de etkili olabildiği anlaşılıyor.

Temmuz ayında yayınlanan bir araştırmaya göre, koronavirüs hastalarının beyin taramalarından anlaşıldığı kadarıyla virüsün bazı hastalarda sinirlerde tahribat da dahil olmak üzere ciddi nörolojik komplikasyonlar geliştirdiği keşfedildi.

Bu hafta yayınlanan beyin taramalarına dayalı bir çalışma ise bazı hastalarda koronavirüsün beyin hücrelerini istila edip kendi kopyalarını çıkarmak için onları ele geçirdiğine dair çeşitli kanıtlar ortaya koydu. Virüsün ayrıca yakınındaki tüm oksijeni emdiği ve böylece komşu hücrelerin açlıktan ölmesine sebep olabildiği de tespit edildi.

Koronavirüsün beyne nasıl ulaştığı veya ne denli hasara yol açtığı şu an için belirsiz. Virüsün beyin hücrelerine saldırmasının muhtemelen nadir görülen bir durum olduğu ancak bazı insanların genetik geçmişleri veya başka nedenlerden dolayı bu riske daha meyilli olabilecekleri düşünülüyor.

Fransa Bisiklet Turu’nu salgına rağmen iptal etmeyen yarış direktörü virüse yakalandı

Koronavirüs salgınından dolayı 2020 Fransa Bisiklet Turu’nun (Tour de France) tamamen iptal edilmesi ya da belli bir etapta sonlandırılması gündeme gelmişti. Ancak 2007 senesinden bu yana Fransa Bisiklet Turu’nda yarış direktörlüğü yapan Christian Prudhomme, mart ayında, şu ana kadar yarışların sadece Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’nda durdurulduğunu söyleyerek yarışın bu yıl da sorunsuz şekilde yapılacağını, ancak tur tarihinin 29 Ağustos-20 Eylül tarihlerine ertelendiğini açıklamıştı. 

Bu hafta salı günü, turun direktörü Christian Prudhomme’nin koronavirüs testinin pozitif çıktığı açıklandı ve Prudhomme’nin yarışları bir hafta süreyle karantina altında takip etmek zorunda kaldığı duyuruldu. Tur organizatörlerinin bildirdiğine göre yarışçıların testlerinde şu ana kadar pozitif çıkan olmadı.

20 Eylül’de sona erecek Fransa Bisiklet Turu’nun dün (9 Eylül) tamamlanan 11. etabını, Lotto Soudal takımının Avustralyalı sporcusu Caleb Ewan kazandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.