Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Microsoft uyardı: Rusya, ABD seçimlerine müdahale etmeye çalışıyor

2016’daki Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başkanlık seçiminde Demokrat Parti’nin sunucularına saldıran Rusya askeri istihbaratına bağlı hackerlar tekrar iş başında. Teknoloji devi Microsoft’un yaptığı açıklamaya göre Rus hackerlar hem Demokratlar’a hem de Cumhuriyetçiler’e saldırıyor.

Microsoft, daha önce de Çin’in ve Rusya’nın 2020 başkanlık seçimine müdahale edebileceği konusunda ABD istihbarat servisini uyarmıştı. Microsoft’un yeni açıkladığı bilgiler ise 3 Kasım’da yapılacak olan seçimle ilgili en detaylı değerlendirmeyi içeriyor.

Microsoft’un açıklamasından bir gün önce Trump hükümetinden ismi bilinmeyen bir yetkili, Başkan Donald Trump’ın istihbarat şeflerine Rusya’ya değil Çin ve İran’a odaklanmalarını söylediğini basına sızdırmıştı. İsmini vermek istemeyen yetkili, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yakınlığı sorgulanan Trump’ın, Rusya kaynaklı saldırıları görmezden gelme sebebinin “Putin’i kötü gösterecek olması” olduğunu söyledi.

Microsoft’un raporuna göre siber saldırılar Çin, Rusya ve İran kaynaklı. ABD istihbaratı Çin kaynaklı saldırıların amacının Demokratlar’ın adayı Joe Biden‘ı seçtirmek olduğunu açıklamıştı ancak Microsoft raporu saldırıların hedefinin büyük ölçüde Biden seçim kampanyasında çalışan kişiler olduğunu gösterdi.

New York Times gazetesi, Microsoft’un raporunda Çin kaynaklı saldırıların hedefinin Biden olduğu açıklanırken; Beyaz Saray’ın hedefin Trump olduğunu söylediğini vurgulayarak, bu durumun Trump’ın seçim kampanyasını olumsuz etkileyebileceğini yazdı.

Trump’ın iki yıldır devam eden, Rusya kaynaklı tehditleri gözardı etme hatta dinlemek istememe ısrarı üst düzey ABD yetkililerinin tepkilerine sebep oluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.