Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: DSÖ, salgının başlangıcından beri küresel olarak en yüksek günlük vaka sayısına pazar günü ulaşıldığını açıkladı, İsrail ülke genelinde yeniden karantina uygulaması başlatıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pazar günü (13 Eylül) kaydedilen 307 bin 940 yeni vakayla salgının başladığı mart ayından bu yana küresel olarak en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldığını açıkladı. İsrail, ülke genelinde yeniden karantina uygulama kararı aldı. İngiltere’deki sağlıkçıların yüzde 86’sı salgında ikinci dalgayı bekliyor. Sonbahar ve kış aylarından önce Çin’de grip aşısı kıtlığı yaşanıyor. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Salgının başlangıcından beri kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldı 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), pazar günü (13 Eylül) tüm dünyada kaydedilen 307 bin 940 vakayla koronavirüs salgınının başlangıcından beri kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldığını açıkladı.

DSÖ tarafından paylaşılan verilere göre, Hindistan toplam 94 bin 372 yeni vaka bildirirken bu ülkeyi 45 bin 523 vakayla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve 43 bin 718 vakayla Brezilya takip etti.

En yüksek vaka sayısının bildirildiği pazar günü dünya genelinde 5 bin 537 insan virüs nedeniyle hayatını kaybederken toplam ölüm sayısı 917 bin 417’e yükseldi. Aynı gün Hindistan ve ABD binin üzerinde ölüm bildirirken Brezilya ülke genelinde 874 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

DSÖ tarafından açıklanan bir önceki en yüksek günlük vaka sayısı 6 Eylül tarihinde bildirilen 306 bin 857 yeni vakaydı. Şu ana kadar dünya genelinde açıklanan en yüksek günlük ölüm sayısı ise 17 Nisan’daki 12 bin 430 ölümdü.

DSÖ’ye göre şu an dünya genelindeki 58 ülkede vaka sayıları artış gösteriyor. En yüksek vaka sayılarını temmuz ayı içerisinde açıklayan ABD ve Brezilya‘da ise vaka sayılarında düşüş sözkonusu.

İsrail, ülke genelinde yeniden karantina uygulayacak ilk ülke oldu

Vaka sayılarının önemli bir artış gösterdiği İsrail, bu cuma günü (18 Eylül) itibariyle ülke çapında üç haftalık karantina sürecini başlatıyor. Bu kararla birlikte İsrail, ülke genelindeki karantina uygulamalarını tekrar devreye sokan ilk ülke olacak.

Alınan önlemlere göre, okulların ve alışveriş merkezlerinin tekrar kapatılacağı ülkede vatandaşlar evlerinden en fazla 500 metre uzaklaşabilecek. Kapalı alanlardaki toplanmalar 10, açık alanlardaki toplanmalar ise 20 kişiyle sınırlandırılacak.

Bahar ayındaki ilk karantina önlemlerini hızlı bir şekilde kaldırdığı için kamuoyu tarafından sert bir şekilde eleştirilen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, pazar günü (13 Eylül) yaptığı açıklamada ülkedeki hastaneler için tehlike çanlarının çaldığını ve karantina uygulamasının kaçınılmaz hale geldiğini söyledi. 

İsrail Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ülkede cuma günü başlayacak ikinci karantina sürecinin salgından önce resesyona giren ve daralma yaşayan ülke ekonomisine 1.88 milyar dolara mal olacağı belirtildi.

İngiltere’deki sağlıkçıların yüzde 86’sı salgında ikinci dalgayı bekliyor

Britanya Tabipler Birliği (British Medical Association) tarafından yapılan bir ankete göre, İngiltere’deki sağlıkçıların yüzde 86’sı önümüzdeki altı ay içinde salgında ikinci dalgayla karşılaşılma ihtimalinden endişe duyuyor. 

Sekiz binden fazla doktorun ve tıp öğrencisinin katıldığı ankette, katılımcılara ilerideki altı aylık süreçte salgında yaşanması en muhtemel gelişme soruldu. Katılımcıların yüzde 30’u gerçekleşmesi en muhtemel olayı “salgının ikinci dalgası” olarak gösterirken toplamda yüzde 86’lık bir kesim önümüzdeki altı ay içinde salgının ikinci pik noktasına (vaka sayılarının en yüksek seviyeye geleceği nokta) ulaşılacağına inandıklarını belirtti.

İkinci dalgaya nelerin sebep olabileceği sorusuna ankete katılanların yüzde 90’ı “test ve takip sisteminin başarısızlığı” cevabını verirken yüzde 86’lık bir kesim de “bar ve restoran gibi umuma açık yerlerdeki yetersiz önlemleri” işaret etti.

Ankete katılan sağlıkçıların yüzde 96’sı test ve takip sisteminin geliştirilmesinin ikinci dalgayı önleme konusunda hayati bir öneme sahip olduğunu belirtirken yüzde 84’ü ise virüs hakkındaki kamu spotlarının artırılmasının ve çalışanların evden çalışma modeline teşvik edilmesinin salgında ikinci dalgayı önleyebileceğini düşünüyor.

Geçen hafta hükümetin yeni alınan önlemler kapsamında altı kişiden fazla olan bütün toplanmaları yasakladığı İngiltere’de, son üç günde 10 bine yakın yeni koronavirüs vakası bildirildi. Ülkedeki bir önceki günlük vaka sayısı rekorları mayıs ayında bildirilmişti.

Çin’de grip aşısı kıtlığı yaşanıyor

Tüm dünyada etkisini tekrar artıran koronavirüs salgınında gözler sonbahar ve kış aylarına çevrildi. Uzmanlar, havaların tekrar soğumasıyla birlikte salgında ikinci dalganın yaşanabileceği ve virüsün sonbahar aylarında başlayacak mevsimsel grip ile birleşerek etkisini daha da artırabileceğinin altını çizerken tüm dünyada mevsimsel gribe karşı etkili aşı üretimini hızlandırmak için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. 

Hong Kong merkezli South China Morning Post’un haberine göre, koronavirüs salgının başlangıç noktası olan Çin’de, mevsimsel grip aşılarının azlığı yetkilileri endişelendiriyor. Uzmanlara göre 1,5 milyar insanın yaşadığı Çin’de nüfusun yalnızca yüzde 2’sine yetecek kadar mevsimsel grip aşısı bulunuyor. 

Çin’de her yıl yaklaşık 90 bin kişinin ölümüne sebep olan mevsimsel gribe karşı aşı üretim çalışmaları hızlandırılırken, yetkililer geçen yıl grip aşısına en çok ihtiyacı olan 65 yaş üstü ve/veya kronik hastalığı olan vatandaşların yalnızca yüzde 7’sinin aşılandığına dikkat çekiyor. DSÖ verilerine göre Güney Kore’de bu oran yüzde 84’ken Güney Kore’yi yüzde 82 ile Meksika, yüzde 73 ile Avustralya ve yüzde 72 ile Brezilya takip ediyor. 

Çin Ulusal Gıda ve İlaç Kontrol Enstitüsü Müdür Yardımcısı Zhang Hui, geçen ay yaptığı bir açıklamada ülkede her yıl 30 milyon grip aşısının kullanıma sunulduğunu ancak bu sene koronavirüs salgınından dolayı bu sayının 50 milyona yükseltileceğini açıkladı. Ancak uzmanlar bu sayının nüfusa göre aşı oranını yalnızca yüzde 1,5 oranında yükselteceğini ve hükümetin grip aşıları konusunda çok daha kapsamlı bir tedarik süreci başlatması gerektiğini belirtiyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.