Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Kutbu, küresel ısınma nedeniyle yeni bir iklim tipine geçiyor

Bilim insanlarına göre küresel ısınmanın Kuzey Kutbu üzerindeki etkileri o kadar şiddetli ki bölge büyük oranda su ve yağmur ile karakterize edilen farklı bir iklime geçiyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Colorado eyaletinde bulunan Ulusal Atmosferik Araştırma Merkezi’nden (NCAR) iklimbilimciler Laura Landrum ve Marika Holland tarafından yapılan çalışmaya göre, küresel ısınmanın Kuzey Kutbu bölgesindeki etkileri o kadar şiddetli ki bölge son zamanlarda daha az buz ve karın ancak daha çok su ve yağmurun görüleceği farklı bir iklime kayıyor.

Kuzey Kutbu, belirgin bir şekilde yükselen sıcaklıkların ardından donmuş toprakların çözülmesi, deniz buzullarının küçülmesi ve diğer birçok değişimle birlikte dünyada iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelerden biri. 1970’li yılların sonlarında bölgedeki uydu ölçümlerinin başlamasından bu yana, Kuzey Kutbu’ndaki deniz buzulları her on yılda yaklaşık yüzde 12 oranında azaldı. Buzul miktarına dair ölçümlerde en düşük oranlar ise 2007’den bu yana geçen son 13 yılda gözlemlendi. Kuzey Kutbu’nun bu yıla ait yaz dönemi buzul miktarı oranları eylül ayının sonunda belirlenecek. Uzmanlar bu yıla ait oranlarda rekor seviyede bir düşüş bekleniyor.

NCAR’de sözkonusu çalışmayı yürüten araştırmacılar, yıllar boyu bölgeden ve bilgisayar modellemelerinden elde edilen gözlemsel verileri kullanarak bölgenin yeni bir iklime kaymakta olduğu sonucuna vardı. Uzmanlara göre bölgenin son yıllardaki buzul miktarı, “buzullar açısından en kötü dönem” olarak bilinen 20. yüzyılın ortalarından bile daha kötü bir seviyede. 

Nature Climate Change dergisinde yayımlanan çalışmanın başyazarı Dr. Landrum, “Herkes Kuzey Kutbu’nun değiştiğini biliyor. Biz bu değişimin bölgede oluşması muhtemel yeni bir iklimle ilişkisini gözlemlemek istedik” diye konuştu.

Ekibe göre, Kuzey Kutbu’nda sonbahar ve kış aylarındaki hava sıcaklıklarıyla birlikte yağmur ve kar günlerini gösteren simülasyonlar, aslında geride bıraktığımız yüzyılın ortalarında olması beklenen yeni bir iklime geçişin şu anda yavaşça gerçekleşmekte olduğunu gösteriyor.

Bilim insanları, bölgede büyük değişimlerin yaşandığını aslında uzun zamandır biliyordu. Colorado Üniversitesi’nden iklimbilimci Jennifer Kay, bu durumu “Eskiden nasıldı biliyoruz, bu yüzden biz buna ‘Yeni Kuzey Kutbu’ diyoruz çünkü eskisiyle aynı değil” diye anlattı.

Dr. Landrum ise Kuzey Kutbu’ndaki yeni bir iklimin bulgularına ilişkin olarak “Artık ne bekleyeceğimizi bilemeyeceğimiz bir noktaya geliyoruz” dedi. Kuzey Kutbu’ndaki toplulukların da bu iklim değişikliklerin farkında olduğunu belirten Landrum, insanların kıyı şeritlerinin aşınması ve yağmur getiren ılık rüzgarların bölgedeki etkilerinden uzun zamandır mustarip olduğunu ifade ederek bölgedeki bazı Alaska yerlilerinin hem kendileri hem de hayvanları için gerekli gıda miktarını karşılayamama kaygısıyla köylerinden ayrılmayı düşündükleri uyarısında bulundu.

Bu hafta yayımlanan bir başka çalışma ise deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunma potansiyelleri nedeniyle bilim adamlarını uzun süredir endişelendiren iki büyük Antarktika buzulunun düşünülenden daha kötü durumda olabileceğini gösterdi. Son yıllarda, Thwaites ve Pine Adaları buzullarındaki hareketliliğin hızlandığı saptanmıştı ve bu gelişme büyük ölçüde adaların iç kısımlarında oldukça fazla miktarda buz kaybına neden oldu.

Gezegenin ısınmasına neden olan sera gazı emisyonlarının sebep olabileceği iklim modelleri üzerinde çalışan Dr. Landrum, bu gelişmelerin çalışmaları açısından iyi bir veri kaynağı olduğunu, mevcut emisyon miktarını değiştirmeleri durumunda, Kuzey Kutbu’nun evrilme hızına müdahale edebileceklerini belirterek şöyle konuştu: “Pes etmeyelim yeter. Çok çalışırsak ve gerekli değişlikleri yaparsak dramatik bir etki yaratabiliriz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.