Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’nın desteklediği Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Feyyaz Sarrac istifa edeceğini açıkladı

Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Trablus hükümetinin lideri olarak resmen tanınan ve Türkiye tarafından da desteklenen Başbakan Feyyaz Sarrac dün yaptığı açıklamada, ekim ayı sonunda görevinden istifa edeceğini söyledi. Sarrac daha önce ülkede savaşın sona ereceğini, sorunlara siyasi ve diplomatik yollarla çözüm bulacaklarını belirtmişti. 

Feyyaz Sarrac, dün yaptığı basın açıklamasında şöyle konuştu: “Görevlerimi seçilecek bir sonraki yönetimin yetkililerine en geç ekim sonunda devretmeyi samimiyetle istediğimi herkese ilan ediyorum. Bu süre içerisinde diyalog komitesinin faaliyetlerini tamamlamasını, yeni bir başkanlık konseyi seçmesini ve görevi devralacak yeni başbakanı görevlendirmesini umuyorum.

Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde yürütülen görüşmeleri memnuniyetle karşıladığımızı ve bu görüşmelerin daha geniş kapsamlı bir uzlaşıya dönüşmesini umduğumuzu belirtmek isterim. Son dönemde gerçekleştirilen görüşmeler, Libya’da devlet kurumlarının güçlenmesi, parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılması için yeni bir sürecin altyapısını hazırladı.”

Sarrac, merkezi Trablus’ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin liderliğini yürütüyor. Libya’nın doğusu ve güneyindeki toprakların büyük bir kısmını ise Libya Ulusal Ordusu’nun lideri Halife Hafter kontrol ediyor. Hafter güçleri Rusya, Fransa, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi devletlerin desteğini alırken, Sarrac hükümeti Türkiye tarafından destekleniyor ve uluslararası kamuoyunda Libya’daki meşru yönetim olarak tanınıyor.

İki tarafın BM öncülüğünde Fas’ta bir araya geldiği görüşmeler 6 Eylül’de başlamıştı. Bu yolla taraflar arasında bir uzlaşmaya varılması hedefleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.