Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanlığı: “Hizbullah, Avrupa’nın farklı noktalarında silah ve amonyum nitrat depoluyor”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah’ın Avrupa’nın pek çok farklı ülkesinde silah ve amonyum nitrat depoladığını öne sürerek Avrupa’yı örgüte karşı daha sert bir tavır almaya çağırdı.

Hizbullah’ın Avrupa ülkelerinde silah ve amonyum nitrat depoladığı yönündeki iddia, Beyrut Limanı’nda amonyum nitratla dolu bir deponun patlayarak Lübnan’ın başkenti Beyrut’u harap etmesinden birkaç hafta sonra, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Terörle Mücadele Koordinatörü Nathan Sales‘den geldi. 

Amerikan Yahudi Komitesi’nin (AJC) toplantısında konuşan Sales, “Hizbullah tarafından depolanan silah ve amonyum nitrat Belçika üzerinden Fransa, Yunanistan, İtalya, İspanya ve İsviçre’ye taşındı. Bununla birlikte Fransa, Yunanistan ve İtalya’da önemli miktarda amonyum nitratın bulunup yok edildiğini ortaya çıkarabilirim” dedi. Hizbullah’ın bölgedeki faaliyetlerinin devam ettiğini öne süren Sales, “Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde Hizbullah’ın amonyum nitrat depolarının olduğundan şüpheleniyoruz” diye konuştu.

Hizbullah’ın ABD için “açık ve mevcut bir tehlike” oluşturduğunu belirten Sales, “Hizbullah, Avrupa topraklarında neden amonyum nitrat depolasın? Cevap açık. Tahran’daki efendilerinin gerekli gördüğü an büyük terör saldırıları düzenleyebilmek için” diyerek Avrupa ülkelerini Tahran destekli Lübnan Şii siyasi ve askeri hareketi Hizbullah’a karşı daha sert bir tutum almaya çağırdı.

Avrupa Birliği (AB), daha önce Hizbullah’ın askeri kanadını “terörist” bir grup olarak tanıdığını açıklamıştı ancak örgütün siyasi kanadı, henüz oybirliği sağlanamadığı için “terörist” olarak nitelendirilmiyor.

Sales konuşmasında, “Sonuç olarak, AB’nin 2013’ten bu yana Hizbullah’ın sadece askeri kanadının terörle ilişkilendirmesi yaklaşımı işe yaramadı ve örgütü AB toprakları içindeki saldırı hazırlıklarından caydırmadı. Hizbullah hâlâ Avrupa’yı operasyonel, lojistik ve kaynak yaratma faaliyetleri için hayati bir platform olarak görüyor ve İngiltere ile Almanya’nın yaptığı gibi, Avrupa’daki diğer ülkeler kararlı adımlar atana kadar bunu yapmaya devam edecek” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından ortaya atılan bu iddia, Başkan Donald Trump‘ın ABD’yi Tahran’la yapılan 2015 tarihli nükleer anlaşmasından çekmesi ve geniş bir ekonomik ve mali ambargo uygulamaya başlamasından itibaren İran’la giderek artan bir gerilim döneminde geldi.

4 Ağustos’ta Lübnan’ın başkenti Beyrut’un liman bölgesinde meydana gelen patlamaların, altı yıl önce bir gemiden el konulan ve limanda depolanan 2 bin 750 ton amonyum nitrattan kaynaklandığı ve limanının işleyişinde Hizbullah’ın önemli bir etkiye sahip olabileceği öne sürülmüştü.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.