Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da sekiz yıldır atıl durumdaki mermer fabrikası yeniden açıldı: Üç yılda 500 kişilik istihdam, yıllık 20 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 1996 yılında açılan ancak 2012 yılından beri atıl durumda bulunan mermer fabrikası, Diyarbakırlı dört maden şirketi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) ortaklığı ile satın alınarak yeniden açıldı. Mayıs 2019’daki satın almadan sonra mermer fabrikasına 35 milyon liralık yatırım yapıldı ve 125 kişi istihdam edildi. Diyarbakır ve bölge ekonomisi için büyük önem taşıyan yatırımda üç yıl içinde 500 kişilik istihdam, yıllık 20 milyon dolarlık ihracat hedefleniyor.

Diyarbakır’da faaliyet gösteren Beden Mermer, Dimer Mermer, Diyar Madencilik ve Medos Madencilik şirketleri DTSO’nun girişimi ve öncülüğünde bir araya gelerek, hisseleri Demirören Grubu’na ait olan mermer fabrikası ve mermer ocaklarını Mayıs 2019’da satın aldı. DTSO’nun da hissedar olduğu fabrikada ve ocaklarda bakım çalışmaları başlatıldı, ocaklarda Haziran 2020’de, fabrikada ise eylülün ortalarında üretime başlandı. 35 milyonluk yatırım ile yeniden açılan fabrika ve ocaklarda şimdilik 125 kişi istihdam edildi.

Hedefte üç yılda 500 istihdam, yıllık 20 milyon dolarlık ihracat var

Fabrika ve ocakları satın alarak bölge ekonomisine kazandıran D Mermer Şirketi, üç yıl içinde 500 kişiyi istihdam etmeyi, yıllık 20 milyon dolarlık ihracat ve 100 milyon liralık da iç piyasa satışını hedefliyor. Yatırım ile Diyarbakır mermerine olan talebin artmasıyla birlikte Diyarbakır ve çevre illerindeki onlarca fabrika ve yüzlerce atölyeye sürdürülebilir hammadde sağlanacak ve binlerce kişiye istihdam imkanı sunulacak.

Fabrikanın ve ocakların geçmişi

1996 yılında Toprak Holding, Demirören Grubu, Nurol Holding ve Güriş Holding’in ortak girişimiyle Toprak Mermer Sanayi A.Ş. adı ile kurulan şirket, 1997 yılında Lice’de 7 bin metrekarelik kapalı, 20 bin metrekare açık alanlı mermer fabrikası ile üretime geçti. 1998 yılından itibaren de Hani ve Kocaköy ilçelerinde mermer ocakları işletilmeye başlandı.

Şirketin tüm hisseleri 2010 yılında Demirören Grubu tarafından satın alındı ve şirket faaliyetlerine D Mermer Sanayi A.Ş. olarak devam etti. Üretim ve ihracat faaliyetleri 2008 yılında maksimuma ulaştı, 250 kişilik istihdam ve yıllık 30 milyon dolar ihracat rakamına ulaşıldı. D Mermer, fabrika üretimine 2012, ocaklardaki üretimlere de 2013 yılında ara verdi. İstihdam edilen personel sayısı da beşe düşürüldü.

D Mermer’in blok bazalt potansiyeli de büyük

D Mermer şirketine ait Lice Mermer Fabrikası, 7 bin metrekare kapalı alan ve 20 bin metrekare açık alan üzerinde kurulu ve 200 bin metrekare mermer üretim kapasitesine sahip. Şirketin, Hani ve Kocaköy ilçelerinde de toplam altı adet mermer ocağı ruhsatı bulunuyor. D Mermer’in ayrıca, Diyarbakır Merkez Devegeçidi mevkiinde 200 hektarlık bazalt ruhsatı var. Bu ruhsatta önemli oranda bazalt potansiyeli bulunuyor. Diyarbakır ve Şanlıurfa, blok bazalt üretimi yapılabilecek ender bir sahaya sahip.

Doğrudan ve dolaylı 10 bin istihdam hedefleniyor

Şirkete ait mermer ruhsatları Diyarbakır ve bölge illerindeki mermer fabrikalarının mermer blok ihtiyaçlarının yüzde 50’sini karşılarken, Diyarbakır mermer sanayisine 30 yıllık hammadde kapasitesi sağlanması planlanıyor. Planlanan toplam yatırım tutarının 75 milyon lira olması beklenirken, yıl sonuna kadar istihdamın 250 kişiye çıkarılması öngörülüyor. Ocaklardan bölge illerinin tümüne mermer blokları satılması hedefleniyor. Sağlanacak hammadde ile birlikte Diyarbakır, Siirt, Bitlis, Batman, Şırnak ve Van illerindeki onlarca işletmede doğrudan ve dolaylı olarak 10 bin kişinin istihdamı sağlanacak, bölge illerinde yıllık 300 milyon liralık ciro yaratılacak.

Fabrika ve ocaklardan blok halinde Çin, Hindistan, Tayvan, Singapur, İtalya ve İspanya’ya, işlenmiş mermer olarak Körfez ülkeleri, Irak, Avrupa ve ABD’ye ihracat yapılması planlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.