Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’de başkanlık seçimlerine beş hafta kala Trump ve Biden ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi: Son yılların en kaotik ve gerilimli tartışması

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) mevcut başkanı ve Cumhuriyetçiler’in başkan adayı Donald Trump ile Demokratlar’ın adayı Joe Biden arasındaki ilk başkanlık münazarasında tansiyon yüksekti. 90 dakika süren ve canlı yayınlanan tartışma boyunca moderatör Chris Wallace kontrolü elinde tutmaya çalışırken Trump’ın rakibinin sözünü sık sık kesmesi dikkatlerden kaçmadı. Trump ve Biden arasındaki münazara, son yılların en kaotik ve gerilimin en yüksek olduğu tartışmalardan biriydi. Trump, beyaz üstünlüğünü savunan grupları açık bir şekilde kınamayı reddederken rakibinin koronavirüs dönemindeki performansını eleştiren Biden, Trump’ı “ABD’nin bugüne kadar sahip olduğu en kötü başkan” olarak tanımladı. İki adayın bir sonraki buluşması 15 Ekim’de, Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde gerçekleşecek.

ABD’de 3 Kasım’daki başkanlık seçimlerine yalnızca beş hafta kala, Donald Trump ve Joe Biden ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. Bu sabaha karşı (30 Eylül) Ohio’nun Cleveland kentinde gerçekleştirilen münazaranın moderatörlüğünü üstlenen Fox News spikeri Chris Wallace, zaman zaman kontrolü elinde tutmakta zorlandı. 90 dakika süren münazara boyunca tansiyon yüksekti. 

Wallace, her iki adaya da Yüksek Mahkeme’de geçen günlerde hayatını kaybeden Ruth Bader Ginsburg’un yerini alacak yargıcın belirlenmesi, ekonomi, koronavirüs salgını gibi güncel meseleleri kapsayan sorular yöneltti. Moderatör Wallace, rakibi Biden’ın sözünü sık sık kestiği ve her iki tarafın da üzerinde anlaştığı kuralları göz ardı ettiği için Trump’ı defalarca uyarmak zorunda kaldı.

Trump: “Birinin Antifa ve solcu gruplar hakkında bir şeyler yapması gerekiyor”

Seçim kampanyasının erken dönemlerinde Biden ve ailesine yönelttiği suçlamalara tartışma sırasında da devam eden Trump, Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ın Ukrayna’daki faaliyetlerini ve geçmişte uyuşturucu bağımlılığı nedeniyle yaşadığı problemleri gündeme getirdi. 

Trump, ABD’de ırkçılığın ve siyahlara yönelik şiddetin tırmanmasına neden olan ve beyaz üstünlüğünü savunan silahlı grupları açık bir şekilde kınamayı reddetti. Trump, rakibi Biden’ın kendisini aşırı sağcı grupları kınamaya davet etmesi üzerine aşırı sağcı ve neofaşist eğilimleriyle bilinen Proud Boys (Gururlu Çocuklar) grubundan alıntı yaparak, “Gururlu Çocuklar, geri çekilin ve bekleyin. Ancak şunu da söylememe izin verin, birinin Antifa ve diğer solcu gruplar hakkında bir şeyler yapması gerekiyor” dedi. 

ABD’de 200 binden fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgınını yönetirken izlediği stratejiyi savunan Trump, salgın yönetimiyle ilgili kendisine yöneltilen eleştirileri bir kez daha duymazdan geldi.

Rakibi Biden’ı “Oval Ofis’te başkanlık görevini yürütecek kapasitede olmayan bir sosyalist” olarak tanımlayan Trump, tartışmanın bir noktasında Biden’a “Akıllı kelimesini mi kullandın sen? Sen ya sınıfının sonuncusu ya da sondan bir önceki öğrenci olarak mezun olmuşsundur. Bir daha benimle konuşurken asla akıllı kelimesini kullanma Joe” diye çıkıştı. 

Biden: “Trump, Amerika’nın bugüne kadar sahip olduğu en kötü başkan”

Demokratlar’ın başkan adayı Joe Biden ise genel olarak Trump’ın eleştirilerini yanıtlarken evlerinden tartışmayı takip eden ABD vatandaşlarına hitap etmeyi daha çok tercih etti. Biden, Trump’ı “Amerika’nın bugüne kadar sahip olduğu en kötü başkan” diye tanımlarken ABD Başkanı’nı, koronavirüs salgınıyla mücadelede başarısız olmakla ve son dönemde ülke geneline yayılan ırkçılık ve polis şiddetine karşı protesto gösterilerinin ortasında ırkçılığı körüklemekle suçladı.

Biden, tartışmanın bir noktasında “Çeneni kapayacak mısın sen?” diyerek Trump’a çıkıştı ve ardından tartışmanın çalkantılı gidişatına ve yükselen tansiyona eşlik eder şekilde “Bu palyaço ile konuşmak çok zor” dedi. 

Biden, Trump’ı posta yoluyla kullanılan oyların seçimlerde sahtekârlığa neden olacağı şeklindeki söylemleri nedeniyle de eleştirdi. Trump’ın iddialarının temelsiz olduğunu belirten Biden, ABD Başkanı’nın “seçmenleri oy kullanmaktan caydırmaya çalıştığını” söyledi.

“Trump, sizi seçim sonucunu belirlemekten alıkoyamaz” diyerek seçmenlere seslenen Biden, “Oyları alırsak bu iş bitecek. Trump’ın da Oval Ofis’i terk etmekten başka şansı kalmayacak” dedi. Posta yoluyla kullanılan oylarda hile yapılacağı yönündeki iddialarını yineleyen Trump ise “Oy pusulalarının durumu felaket. Posta yoluyla oy kullanma uygulamasıyla daha önce hiç olmadıği kadar sahtekârlık yapılacak, göreceksiniz” diye konuştu. 

İki adayın bir sonraki canlı tartışması, 15 Ekim’de, Utah eyaletinin Salt Lake City kentinde düzenlenecek. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.