Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AİHM eğitmeni avukat Erhan Ürküt, Kobani olayları soruşturmasını değerlendirdi: “Süreci HDP’nin kapatılmasına doğru götürüyorlar”

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik yürütülen “Kobani olayları” soruşturması kapsamında 17 kişi tutuklandı. Soruşturmayı değerlendiren avukat Erhan Ürküt, “Soruşturmanın hukuki olarak elle tutulur hiçbir yanı yok” dedi.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eğitmenlerinden Erhan Ürküt’ün, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi olan babası Ali Ürküt de “Kobani olayları” soruşturması kapsamında tutuklandı. Ürküt, 2015 yılında babasının kendi isteğiyle savcılığa ifade verdiğini hatırlattı:6-8 Ekim soruşturması açıldıktan sonra babam, savcılığın talep etmemesine rağmen 26 Kasım 2015 tarihinde kendisi gidip savcılığa ifade verdi. Sorguda sorulan sorularda HDP yasadışı bir örgüt olarak lanse edilmeye çalışılıyordu. HDP’nin o dönemki karar mekanizmasının tamamı bu soruşturmada tutuklu olduğuna göre, süreci HDP’nin kapatılmasına doğru götürdüklerini görüyoruz.”

Aynı zamanda Diyarbakır Barosu‘na bağlı olarak çalışan Ürküt, soruşturmanın hukuki olarak tartışılacak bir boyutunun olmadığını, şu anda haklarında tutuklama kararı verilen 17 kişinin ağır tecrit koşulları altında olduğunu söyledi.

“Anayasal haklar tamamen ihlal edildi”

Ankara’daki Sincan Cezaevi’ne konulan 17 siyasetçinin, havalandırmaya tek tek çıkarılmalarını protesto ettiklerini ve bu yüzden her birinin tek kişilik hücrelere yerleştirildiğini söyleyen Ürküt, bu hafta içinde tutukluluğa itiraz edeceklerini belirtti:

“Biz soruşturma ile birlikte tutuklama çıkacağını biliyorduk. Tutuklanma gerekçeleri, ne şüphelilere ne de avukatlarına bildirildi. Sorgu hâkimi dosyanın esasına girmeyeceğini söyledi. Tutuklamaya sevk edilen şüphelilerden neden salıverilmelerinin istendiğini sordu. Yani tutuklama kararının önceden verildiği belliydi. Ocak 2018 tarihinden sonra dosya için kısıtlama kararı getirilmiş. Dosyada bütün deliller toplanmasına rağmen neden kısıtlama kararı verildiği belli değil. Anayasal hak ve hürriyetler tamamıyla ihlal edildi. 6-8 Ekim olaylarında yaşanan her şeyden müvekkiller sorumlu tutuluyor.”

Avukat Ürküt, sorguda yöneltilen sorular ile resmi bir parti olan HDP’nin yasadışı örgüt olarak lanse edilmeye çalışıldığını da belirterek, “PKK ile HDP arasında bağ kurulmaya çalışılıyor. HDP’nin o dönemki eşbaşkanları dahil karar mekanizmasının tümünün tutuklu olduğuna bakılırsa, süreci HDP’nin kapatılmasına doğru götürüyorlar. Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen bu soruşturmada  hukuk ve temel hak ve hürriyetler ihlal ediliyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.