Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Hindistan’da vaka sayısı yedi milyona yaklaştı, İspanya’da ikinci dalga tedbirleri devreye giriyor

Almanya’da koronavirüs vakalarındaki artış devam ediyor. Hindistan’da vakaların sayısı yedi milyona yaklaştı. Çin’de son 24 saatte 12 yeni vaka kaydedildi. Meksika’da sağlık bakanı yardımcısı, vaka sayılarındaki artışı haberleştiren gazeteyi sorumsuzlukla suçladı. Avrupa Komisyonu’nda bugüne kadar 179 kişi koronavirüse yakalandı. İngiliz Cineworld şirketi, ABD ve İngiltere’deki 663 sinema salonunu geçici olarak kapatıyor, 45 bin kişi işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. İspanya’da ikinci dalga başkent Madrid dışına yayılıyor, iki şehirde daha karantina önlemleri uygulanacak. Dünyada öne çıkan koronavirüs gelişmelerini Medyascope sizin için derledi. 

Almanya’da koronavirüs vakalarındaki artış devam ediyor

Almanya’da federal hükümete bağlı Robert Koch Enstitüsü’nün açıkladığı verilere göre, salı günü ülkede tespit edilen 2 bin 639 yeni vakayla birlikte toplam vaka sayısı 303 bin 258’e yükseldi. Son 24 saatte 12 kişi hayatını kaybederken koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 9 bin 546’ya ulaştı. 

Hindistan’da koronavirüs vakalarının sayısı yedi milyona yaklaştı

Hindistan Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, son 24 saatte ülkede 61 bin 267 yeni vaka tespit edildi. Bugün (6 Ekim) itibarıyla Hindistan’daki toplam vaka sayısı 6 milyon 690 bine yükseldi. Bakanlık, koronavirüs nedeniyle son 24 saatte kaydedilen ölüm sayısını ise 884 olarak açıkladı. Ülkede bugüne kadar 103 bin 569 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Brezilya’nın ardından ölümlerde 100 bin barajını aşan üçüncü ülke oldu. Şimdiye kadar Hindistan’da salgının yayılma hızının azaldığını gösteren hiçbir işaret yok. Ancak geçen hafta kısıtlamalarin bir kısmını hafifleten Hindistan hükümeti, bazı bölgelerde okulların ve sinema salonlarının yeniden açılmasına izin verdi. 

Çin’de son 24 saatte 12 yeni koronavirüs vakası kaydedildi

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’nun açıkladığı verilere göre ülkede 5 Ekim Pazartesi günü itibarıyla, son 24 saatte 12 yeni koronavirüs vakası kaydedildi. Bir önceki gün ise Çin’de kaydedilen yeni vaka sayısı 20 idi. Komisyondan yapılan açıklamada, yeni vakaların yurtdışından dönen yolcularda tespit edildiği belirtildi. 

Çin yönetimi, asemptomatik (koronavirüsün neden olduğu hiçbir belirtiyi göstermediği halde koronavirüs testi pozitif çıkan bireyler) ülkedeki vaka sayısına dahil etmiyor. Son 24 saatte tespit edilen asemptomatik vaka sayısı ise bir önceki güne oranla dört artarak 31’e yükseldi. Çin anakarasında tespit edilen toplam koronavirüs vakası 85 bin 482’ye ulaşırken ölenlerin sayısı 4 bin 634’te kaldı. 

Meksika’da sağlık bakanı yardımcısı, vaka sayılarındaki artışı haberleştiren gazeteyi sorumsuzlukla suçladı

Meksika’da pazartesi günü (5 Ekim) itibarıyla kaydedilen günlük koronavirüs vakası ve ölüm sayılarında ciddi bir artış görüldü. Meksika Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte kaydedilen ölüm sayısının 2 bin 789’a yükseldiğini bildirdi. Bu sayı, daha önce bir gün içinde kaydedilen en yüksek ölüm sayısı olan 1092’nin çok üzerinde. Benzer şekilde Meksika’da son 24 saatte 28 bin 115 yeni vaka kaydedildi, daha önce ülkedeki günlük en yüksek vaka artışı dokuz 1556 olarak açıklanmıştı. Meksika’da bugüne kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 789 bin 780’e ulaşırken, ölüm sayısı 81 bin 877 oldu. 

Meksika Sağlık Bakanı Yardımcısı Hugo Lopez-Gatell, pazartesi günü kaydedilen bu yükselişin tek seferlik olduğunu, muhalefetin bu sayıları hükümeti eleştirmek için kullanacağını söyledi. Lopez-Gatell, ülkedeki koronavirüs vakalarıyla ilgili konuştuğu basın toplantısında akıllı telefonunda açtığı El Financiero gazetesinin internet sitesinde yer alan ve artan vaka sayılarıyla ilgili bir makaleyi göstererek, gazeteyi sorumsuz ve sansasyonel yayın yapmakla suçladı. 

Avrupa Komisyonu’nda bugüne kadar 179 kişi koronavirüse yakalandı

Avrupa Komisyonu, pazartesi günü (5 Ekim) yaptığı açıklamada salgının başlangıcından bu yana 179 çalışanın koronavirüse yakalandığını duyurdu. Geçen hafta Portekiz’e yaptığı bir resmi ziyaretin ardından koronavirüse yakalanan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in ise izolasyon sürecinin devam ettiği bilgisi paylaşıldı. 

Avrupa Birliği’nin (AB) bir diğer önemli organı olan Avrupa Konseyi’nin Başkanı Charles Michel de eylül ayının sonlarına doğru, korumalarından birinin test sonucunun pozitif çıkması nedeniyle iki haftalık karantina süresini tamamlamak zorunda kaldı. Michel’in izolasyon süreci, AB liderlerinin dış politika meseleleri üzerinde konuşmak üzere bir araya geldiği toplantının ertelenmesine sebep oldu. 

Hem Michel hem de von der Leyen’e daha sonra uygulanan koronavirüs test sonuçları negatif çıktı. Ancak von der Leyen’in Belçika’daki uygulama gereği 14 günlük karantina sürecini tamamlaması gerekiyor. Brüksel, Lüksemburg ve hatta İtalya’da AB’nin önemli birimlerinde görevli isimlerin koronavirüse yakalanması, birliğin birimleri içinde seyahatten kaçınmak gibi daha farklı önlemler alınması gerekebileceğine işaret ediyor. 

İngiliz Cineworld şirketi, ABD ve İngiltere’deki 663 sinema salonunu geçici olarak kapatıyor, 45 bin kişi işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya 

İngiliz Cineworld şirketi, ABD ve İngiltere’deki toplam 663 sinema salonunu salgın nedeniyle geçici olarak kapatacağını duyurdu. Eğlence endüstrisinin önemli şirketlerinden Cineworld’ün bu adımının, ABD’de 40 bin, İngiltere’de ise 5 bin kişinin işsiz kalmasına neden olacağı tahmin ediliyor. 

Yaz aylarında ABD’de ve Avrupa’daki bazı sinema salonlarını yeniden açan şirketin çoğunluğu New York ve Kaliforniya’da yer alan yaklaşık 200 sinema salonu ise salgının başından beri kapalı. 

İspanya’da ikinci dalga başkent Madrid dışında yayılıyor, iki şehirde daha karantina önlemleri uygulanacak 

İspanya’nın başkenti Madrid’de geçen hafta sonunda artan koronavirüs vakaları nedeniyle karantina önlemleri uygulanmaya başlandı. Orta büyüklükteki iki İspanyol kenti olan Leon ve Palencia’da da başkent Madrid’de olduğu gibi karantina önlemleri devreye girecek. Yerel yetkililer pazartesi günü (5 Ekim) , koronavirüs salgınında İspanya için ikinci dalganın başkentin ötesine yayıldığını gözlemlediklerini ve bu nedenle karantina uygulamalarının vaka sayılarında ciddi artış görülen bu iki kentte de devreye sokulacağını belirtti.  

Salı gününden (6 Ekim) itibaren geçerli olacak yeni kısıtlamalarla birlikte Leon ve Palencia sakinleri şehir dışına çıkamayacak. Her iki kentte de vaka oranları 100 binde 500’ü aştı. İspanya’da son yedi günde 73 bin 451 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Bu da 100 bin kişiden 157’sinde virüs tespit edildiği anlamına geliyor.

Pazartesi günü itibarıyla İspanya’da 11 bin kişin hastanede koronavirüs tedavisi görüyor. Bunlardan 1580’i ise yoğun bakım ünitelerinde yatıyor.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.