Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürtaj karşıtı Trump’ın koronavirüs tedavisinde kullanılan deneysel ilaçta, 1970’li yıllardaki bir kürtaj operasyonundan elde edilen kök hücrelerden yararlanıldı

ABD Başkanı Donald Trump, çarşamba akşamı (7 Ekim) Twitter hesabı üzerinden paylaştığı videoda, koronavirüs tedavisi gördüğü sırada kullanılan antikor karışımını “mucizevi bir ilaç” olarak tanıtmıştı. Aynı gün MIT Technology Review dergisinde yayımlanan bir habere göre, Trump’ın övdüğü deneysel ilacı üreten firma Regeneron, ilacı geliştirirken bir kürtaj operasyonu sırasında elde edilen kök hücreden yararlandı. Trump yönetiminin cenin dokusu ya da kök hücrelerinin tıbbi amaçla kullanımına karşı başından beri sert bir tavır sergiledikleri bilinirken Regeneron ise karışımda kullanılan kök hücrelerin “çok uzun zamandır laboratuvar ortamında yaşadıkları ve üredikleri gerekçesiyle artık insan embriyosundan elde edilen kök hücreler olarak değerlendirilemeyeceğini” öne sürüyor. 

2 Ekim Cuma günü koronavirüs test sonucu pozitif çıkan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nde tedavi altına alınmıştı. Trump’ın tedavisinde, Regeneron adlı ilaç firması tarafından geliştirilen deneysel bir ilaç kullanıldı. Bilimsel olarak etkisi henüz kanıtlanmamış olan ilacın, koronavirüse karşı acil kullanım için geliştirilen bir antikor karışımı olduğu belirtilirken Regeneron’a göre karışım, monoklonal antikor teknolojisi (yalnızca bir epitopa karşı reaksiyon gösteren ve genellikle kanser tedavisinde kullanılan antikorlar) kullanılarak üretildi. Bu işlem için de “CHO” olarak bilinen ve farelerden elde edilen kök hücreler kullanıldı. Ancak MIT Review dergisindeki haberde, Regeneron’un deneysel ilacında kullanılan hücrelerin aslen Hollanda’da 1970’li yıllarda gerçekleştirilen bir kürtaj operasyonunda elde edilen ve “HEK 293T” olarak bilinen insan embriyosuna ait hücreler olduğu bilgisine yer verildi. 

Uzun bir süredir kürtaja erişimin kısıtlanması gerektiğini düşündüğünü söyleyen Trump, sıkı bir kürtaj karşıtı olarak biliniyor. ABD’de kürtaj karşıtı hareketlere destek verenler, Trump’ın oy tabanının da önemli bir kısmını oluşturuyor. Cumhuriyetçi Parti, insan embriyolarının kullanıldığı kök hücre araştırmalarına karşı çıkıyor ve bu araştırmalara sağlanan federal mali desteğin kesilmesini istiyor. 

Trump, ideolojik nedenleri gerekçe göstererek halihazırda ABD’de embriyonik kök hücrelerle yürütülen bilimsel çalışmalara federal hükümet tarafından sağlanan desteği sınırlandırdı. Science dergisine göre, Trump’ın bu adımı, sözkonusu araştırmaları yürüten bilim insanlarının yaklaşık 31 milyon dolar civarında bir mali desteği kaybetmesi anlamına geliyor.

Trump yalnızca birkaç ay önce kendisini destekleyen seçmenlere yaptığı bir konuşmada, “Cenin dokusu üzerinde yürütülen araştırmalara federal yönetim tarafından sağlanan mali desteği durdurduk” demişti.

Regeneron: “293T hücreleri, insan ceninine ait kök hücreler olarak kabul edilmiyor”

İlaç şirketi Regeneron’a göre, kendileri dahil birçok firma laboratuvarlarında koronavirüsün ölümcül etkileriyle baş edebilmek için “293T” olarak bilinen embriyonik kök hücrelerden faydalanıyor. Firmaya göre farklı antikor türlerinin koronavirüse karşı ne gibi etkilerinin olabileceğini anlamak için bu hücreler üzerinde yürütülen testler oldukça önemli. Regeneron’un “deneysel bir tedavi yöntemi” olarak ortaya koyduğu ve Trump’ın tedavisinde kullanılan antikor karışımının da aynı testlerden geçtiği belirtiliyor. Ancak şirket, elde ettikleri karışımda kullanılan kök hücrelerin “çok uzun zamandır laboratuvar ortamında yaşadıkları ve üredikleri gerekçesiyle artık insan embriyosundan elde edilen kök hücreler olarak değerlendirilemeyeceğini” öne sürüyor. 

Regeneron’un sözcülerinden Alexandra Bowie, MIT Technology Review’a yaptığı açıklamada, “Bu biraz da sizin meseleyi nasıl çözümlediğinize bağlı. Ancak bugün kullanılan 293T hücreleri, insan ceninine ait kök hücreler olarak kabul edilmiyor. Karışımda bunun dışında herhangi bir embriyonik doku ise kullanmadık” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.