Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump yönetiminde son durum: Beyaz Saray’da salgın, ihmallerden dolayı yayılıyor, anketlere göre rakibinin karşısında oy kaybeden Trump mitinglere başlamak istediğini duyurdu

Derleyen: Fehimcan Şimşek

Haftalık haber dergisi Time’ın “Donald Trump’ın koronavirüs teşhisi onu kişisel ve siyasi güvenlik açıklarıyla yüzleşmeye zorluyor’’ manşetiyle paylaştığı dergi kapağı oldukça dikkat çekti. Beyaz Saray’ın koronavirüs yaydığına işaret eden bir illüstrasyonun yer aldığı kapakta ABD Başkanı, “Koronavirüse yakalanınca iyileşirsiniz’’ diyerek yaptığı açıklamanın ardından virüs sebebiyle ölen 212 binden fazla insanı görmezden gelmekle ve virüsün daha kolay yayılmasına sebebiyet vermekle itham ediliyor.

Koronavirüs teşhisi konulduktan sonra kısa sürede iyileştiğini öne süren ve Beyaz Saray’a dönen Başkan Trump, yaptığı balkon konuşmasında ‘’Virüsün size hâkim olmasına, hayatınızı ele geçirmesine izin vermeyin’’ demişti. Destekçileri Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesine çok sevinmiş, bir Kongre üyesi, Trump’ın Rusya soruşturmalarını ve Demokratlar’ın suçlamalarını yendiği gibi koronavirüsü de yendiğini söylemişti.

Fakat Trump’ın hastalığı atlattığı, iddia ettiği gibi net değil. Doktorlar ve tıp uzmanları uygulanan tedavinin ağır vakalara uygulanan tedavilerle aynı olduğunu ve Başkan Trump’ın çok erken taburcu edildiğini söylüyor. 

Beyaz Saray’da salgın nasıl yayıldı?

Beyaz Saray’daki koronavirüs vakaları 20’yi geçti ve idare bu konuda hiçbir şey yapmıyor gibi görünüyor. Başkan Trump aylarca virüsü bir tehdit olarak görmedi, maske takmak ve sosyal mesafe gibi kurallara uymadı. Peki Beyaz Saray’ın koronavirüsle mücadeledeki hataları neler?

Beyaz Saray, salgının ilk günlerinden beri çalışanlarına düzenli testler yapıyor fakat sonucu negatif çıkan çalışanların sosyal mesafe ve maske takmak gibi kurallara uymadığı da açıkça görülüyor. Beyaz Saray’ın kullandığı koronavirüs testleri yalnızca semptomu olan vakaları saptayabiliyor. Semptom göstermeyen kişilerde testler sıklıkla negatif sonuç veriyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) bu testlerde negatif çıkan kişilerin, semptomları varsa veya koronavirüs teşhisli biriyle temasa geçmişlerse laboratuvar tabanlı bir test yaptırarak sonuçlarını doğrulamalarını öneriyor. Uzmanlar da Beyaz Saray tarafından kullanılan testlerin tek önlem olmaması gerektiği görüşünde. 

Ayrıca negatif sonuç veren testler de bir kesinlik taşımıyor çünkü vücut virüsü henüz kapmışsa, vücutta testte pozitif görünecek kadar virüs olmayabilir. Örneğin Trump’ın danışmanlarından Stephen Miller ve basın sekreteri Kayleigh McEnany‘nin daha önve negatif çıkan test sonuçları bu hafta başında pozitife döndü. 

CDC yetkilileri hastalıktan korunmak için en etkili önlemlerin maske takmak, sosyal mesafeye dikkat etmek, az insanla görüşmek ve olabildiğince açık havada bulunmak olduğunu söylerken Beyaz Saray yetkilileri maske kullanmıyor, sosyal mesafeye dikkat etmiyor ve toplantıların çoğunu iç mekanlarda gerçekleştiriyor.

Vaşington yönetimi şehir çapında 50’den fazla insanın bir araya gelmesini yasakladı ancak Beyaz Saray, federal mülk sayıldığı için bu kurallardan muaf ve yüzlerce kişilik toplantılara ev sahipliği yapıyor.

Kurallara göre bir koronavirüs hastasıyla temas halinde 14 gün karantina zorunlu. Fakat Beyaz Saray bu kuralı uygulamadı. 30 Eylül’de Beyaz Saray personeli Hope Hicks kendini rahatsız hissetmeye başladı. Hicks’in bu rahatsızlığını bilmelerine rağmen Trump ve yardımcıları ertesi gün bir toplantı yaptı. O gece Hicks’in koronavirüs testi pozitif çıktı ve ardından Trump koronavirüse yakalandığını açıkladı. 

Ayrıca Trump hastalıktan sonra kendini izole etmedi, makamına geri döndü, toplantılara ve mitinglere devam ediyor. Ayrıca Beyaz Saray temaslı takibi de yapmayacağını, yalnızca Trump’ın testi pozitif çıktıktan sonra başkanla temasa geçenlere haber vereceğini açıkladı. Bir temaslı, üç tane e-posta aldığını ama kimsenin kendisini aramadığını söyledi. 

Trump hafta sonu Florida’da miting yapacağını duyurdu 

Koronavirüs test sonucunu açıklamayı reddeden ve iyileştiğini öne süren Trump, cumartesi (10 Ekim) günü Florida’da, pazar (11 Ekim) günü ise Pensilvanya’da miting düzenlemek istediğini açıkladı ve kendini iyi hissettiğini belirtti.  

Hâlâ taşıyıcı olabileceği ihtimali üzerine Demokrat rakibi Joe Biden ile katılacağı tartışma programının sanal bir ortama taşınmasına tepki gösteren Trump, bu görüşmeye katılmayacağını duyurdu.

Öte yandan, Trump’ın doktoru Sean Conley, başkanın cumartesi günü halka açık alanlara ve mitinglere geri dönebileceğini beklediğini söyledi.

New York Times’ın anketine göre Biden farkı açıyor  

ABD başkanlık seçimlerine 24 gün kalmışken New York Times’ın açıkladığı anket sonuçları Biden’ın Trump’ı 10 puan geride bıraktığını gösteriyor. Şu anki sonuçlara göre Biden, oyların yaklaşık yüzde 52’sini kazanmış durumda. Bu çok büyük bir fark, eğer anketler doğru sonuç verirse ve kararsız oyların tümü kendisine gitse dahi Trump rakibini yenemiyor. Biden’ın oyları daha çok Trump’ın oylarındaki düşüşten dolayı yükseliyor gibi görünüyor. Bazı oyların Trump’a geri döneceği düşünülebilir fakat bu da o kadar kolay değil. Oranlara ve tarihe bakıldığında Biden’ın yüzde 52’lik oranını gölgede bırakan tek bir aday var: 2008 seçimlerindeki Barack Obama. 

Trump’ın oyları kaybetmesinin sebeplerinden birisi de koronavirüse yakalanması. Virüse karşı duyarsız olan Trump, halk tarafından çok eleştiriliyor. Biden’ın yüksek bir farkla önde olduğu yarışa Trump’ın geri dönüp dönmediğini anlamak için birkaç gün geçmesi gerekecek.

Trump kabine üyelerini azarladı

Trump koronavirüs testinin pozitif çıkmasından yalnızca dokuz gün sonra seçim kampanyasını planlarken kabinesini siyasi rakiplerini kovuşturmadıkları için azarladı. Anketlerde Biden’ın arkasına düşen Trump, bundan ekibini sorumlu tuttu. Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Hillary Clinton’ın e-postalarını yayınlamadığından yakınan Trump, “Bu nedenle onun hakkında mutlu değilim” dedi. Başkan Trump, FBI yöneticisi Cristopher A. Wray için de “Beni hayal kırıklığına uğrattı’’ diye konuştu.  

Rusya’nın 2016 seçimlerinde parmağı olduğunu belirten ve bu konuda Başsavcı William P. Barr’ı suçlayan Trump, eğer rakibi Biden’ı ve eski Başkan Obama’yı suçlamazsa Barr’ın çok üzücü bir şekilde tarihe gömüleceğini söyledi: “Obama ve Biden da dahil omak üzere bu insanlar suçlanmalı. Bu, ülke tarihindeki en büyük suçlardan biri.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.