Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberleri: Avrupa ülkeleri salgında ikinci dalgayı yaşıyor, yalnızca obezite değil az orandaki kilo fazlalığı da koronavirüsün ağır seyretme riskini artırıyor

Avrupa ülkeleri koronavirüs salgınında ikinci dalgayı yaşıyor. Vaka sayılarında düşüş yakalayan Asya-Pasifik ülkeleri seyahat kısıtlamalarını gevşetiyor. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’ne (CDC) göre obezitenin yanında az orandaki kilo fazlalığı da koronavirüsün ağır yaşanma riskini artırıyor. Koronavirüsü atlatan ABD Başkanı Donald Trump, seçim mitinglerine devam edeceğini açıkladı. Dünyadan göze çarpan koronavirüs haberlerini Medyascope sizin için derledi.

Salgının ikinci dalgası Avrupa’da

Bahar aylarında salgından çok sert bir biçimde etkilenen İtalya’da yeni vaka sayıları mart ayından bu yana ilk defa beş bini geçti. Devlet televizyonu RAI’ye konuşan İtalya Sağlık Bakanı Roberto Sperenza, ülke genelindeki özel parti ve toplanmalara yasak getirilmesi yönünde bir teklifte bulunduğunu, ayrıca ülkenin başkenti Roma’daki barların ve restoranların kapanış saatlerinde değişiklikler yapılmasının gündemde olduğunu açıkladı. İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ise koronavirüs vakalarının ürkütücü bir biçimde tekrar yükselişe geçtiğini ancak İtalyan ekonomisinin ülkenin tekrar karantina altına alınmasını kaldıramayacağını belirtti. Roma hükümeti pazartesi (12 Ekim) günü toplanarak virüse karşı alınabilecek yeni önlemleri tartışacak. 

Son haftalarda virüse karşı alınan önlemlerle vaka sayılarını dizginlemeye çalışan İngiltere’de ise cumartesi günü (10 Ekim) kaydedilen 15 bin ve pazar günü kaydedilen 13 bin yeni vakayla birlikte panik dalgası yaşanıyor. The Guardian gazetesi, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın artan vaka sayılarından sonra kısa bir zaman içinde virüse karşı “üç aşamalı bir alarm sistemini” devreye sokmaya hazırlandığını belirtti. İngiliz hükümeti tarafından hazırlanan üç aşamalı planın ilk aşamasına göre, daha önce ülke genelinde getirilen “altı kişiden fazla toplanma yasağının” yanında bar ve restoranlara getirilen saat 22.00’de kapanma kuralının ve son olarak maske ve sosyal mesafe önlemlerinin daha sıkı bir biçimde denetlenmesi planlanıyor. İkinci aşamada ise ev ziyaretlerinin ve bar, restoran gibi yerlerdeki kalabalık toplanmaların yasaklanması planlanırken son aşamada ülke genelindeki bar ve pubların kapatılması planlanıyor. The Guardian gazetesine göre ülkede salgından en sert biçimde etkilenen Merseyside, Manchester ve Newcastle gibi bölgelerdeki önlemler daha da sıkılaştırılabilir.

Bahar aylarında İtalya ile birlikte salgından en kötü etkilenen ülkelerden biri olan İspanya’da da günlük vaka sayıları yükselişini sürdüyor. İspanya Sağlık Bakanlığı cuma (9 Ekim) günü kaydedilen yeni vaka sayısının 12 binden fazla olduğunu açıklarken Katalonya ve Navarra bölgelerinde pazar (11 Ekim) günü yeni kısıtlamalar devreye sokuldu. İspanya hükümeti ayrıca başkent Madrid çevresindeki bazı bölgelerde acil durum ilan ederek “kısmi karantina” uygulaması başlattı. 

Vaka sayılarının artış gösterdiği bir başka Avrupa ülkesi olan Fransa’da geçen cumartesi (10 Ekim) günü kaydedilen 26 bin 896 yeni vaka kamuoyundaki endişeyi artırdı. Geçen hafta sonu itibarıyla günlük 16 bin yeni vaka ortalamasına ulaşan ve son iki hafta içinde vaka sayılarının yüzde 32 civarında artış gösterdiği ülkede yaklaşık 60 bin sağlık çalışanının katıldığı bir anket, sağlık sisteminin çökme noktasında olduğunu gösterirken ankete katılan sağlık çalışanları yıllık izinlerinin iptal olması ve artan mesai saatleri nedeniyle stres ve kaygı içinde olduklarını söyledi.

Salgının başlangıcından beri sağlık sistemi kapasitesi ve temaslı hastaları izleme yöntemiyle vaka ve ölüm sayılarını kontrol altına almayı başaran Almanya’da ise Başbakan Angela Merkel, ülkede bahar aylarından sonra en sıkıntılı döneme girildiğini söyledi. Cuma (9 Ekim) günü bir açıklama yapan Merkel, artan vaka sayıları karşısında ilk önce küçük bölgelerde saat 23.00’ten sonra barları kapatma uygulamasına başvurabileceklerini ve eğer vaka sayılarının yüksek olduğu bölgelerde düşüş sağlanmazsa bu uygulamayı daha büyük şehirlere de getirebileceklerini açıklayarak vatandaşlardan eğlenmek ve sosyalleşmek için sabırlı olmalarını istedi.

Yaklaşık 11 milyon nüfusu olan Çekya’da ise geçen hafta kaydedilen rekor vaka sayıları hükümetin “ikinci bir karantina süreci” başlatmayı gündemine almasına sebep oldu. Cuma (9 Ekim) günü kaydedilen yaklaşık dokuz bin vakayla bir günde kaydedilen en çok vaka rekoruna ulaşan ülkede Başbakan Andrej Babis, virüsün bulaşma hızının ve insanların aldıkları kişisel önlemlerin değişiklik gösterdiğini belirterek ülkedeki sağlık yetkililerin ikinci bir karantina sürecine dair olan bütün önerilerini kabul edeceklerini açıkladı.

Asya-Pasifik ülkeleri seyahat kısıtlamalarını gevşetmeye hazırlanıyor

Avustralya, Japonya, Yeni Zelanda ve Singapur son haftalarda vaka sayılarında gözlemlenen düşüş sonrası bazı uluslararası seyahat kısıtlamalarını kaldırmaya hazırlanıyor. 

Reuters’ın haberine göre, vaka sayılarında somut bir düşüş kaydeden Singapur; Çin, Endonezya, Güney Kore, Japonya ve Malezya hükümetleriyle bir anlaşma yaparak iş ve resmi ziyaret için yolculuk yapacaklara karantina uygulamasının kaldırılacağını ve bunun yerine kısa zamanda sonuç veren hızlı test uygulamalarını başlatacağını açıkladı. Singapur ayrıca Yeni Zelanda, Vietnam ve Avustralya’nın bazı bölgelerinden gelecek tüm yolculara da sınırların tek taraflı olarak açıldığını duyurdu.

Japon gazetesi Yomiuri Shimbun, Japonya hükümetinin aralarında Çin, Avustralya, Yeni Zelanda ve Singapur’un da olduğu 11 ülkeyle seyahat yasaklarını gelecek ay kaldırmayı planladığını yazdı.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da Japonya, Güney Kore, Singapur ve diğer Güney Pasifik ülkeleriyle müzakere halinde olduklarını ve anlaşma sağlanırsa Avustralya vatandaşlarının bu ülkelere olan seyahat kısıtlamalarının kaldırılacağını açıkladı.

Avustralya ve Yeni Zelanda arasında yapılan yeni bir anlaşmaya göre ise Yeni Zelanda vatandaşları, Avustralya’da bulunan Yeni Güney Galler, Canberra ve Kuzey Toprakları’na karantina uygulaması olmadan giriş yapabilecek. Ancak bu noktalardan ülkeye geri dönecek Yeni Zelandalılar iki haftalık bir karantina uygulamasına tabi tutulacak.

Az orandaki fazla kilolar bile virüsü ağır geçirme riskini artırıyor

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), geçen hafta yayınladığı bir raporda, ABD’deki aşırı kilolu insanların genel olarak koronavirüsü daha ağır geçirdiğini, az oranda kilo fazlalığı olanların bile virüsü ağır geçirme risklerinin daha fazla olduğunu açıkladı.

Amerikan halkının yaklaşık yüzde 40’ının fazla kilo (obezite) problemi yaşadığının belirtildiği raporda, nüfusun yüzde 32’sinin ise az oranda bir kilo fazlalığı yaşadığı ve bu oranlarla birlikte ABD’de yaşayanların toplam dörtte üçünün virüsü ağır bir şekilde geçirme risklerinin olduğu kaydedildi.

CDC çalışanlarından Dr. Brook Belay, fazla kiloların koronavirüsün daha ağır yaşanmasına davetiye çıkardığının salgının başından beri bilinen bir gerçek olduğunu ancak fazla kilo problemi yaşayan insanlarda genellikle başka sağlık problemlerine de rastlandığı için kilo ve koronavirüs arasındaki ilişkinin henüz yeni keşfedilmeye başlandığını belirtti.

Koronavirüsü atlatan ABD Başkanı Donald Trump, seçim kampanyasına geri dönüyor

Koronavirüse yakalandıktan sonra tamamen iyileşen ABD Başkanı Donald Trump, 3 Kasım’daki başkanlık seçimleri öncesinde seçim kampanyasına devam edeceğini söyledi. 

Pazar günü Fox News kanalına açıklamalarda bulunan Trump, koronavirüsü tamamen anlattığını ve başkaları için bir risk taşımadığını söyleyerek, 3 Kasım’daki başkanlık seçimleri öncesi büyük seçim ziyaretlerine devam edeceğini duyurdu. “En büyük testi ve en büyük standartları geçtim, durumum gayet iyi” diye konuşan Trump, virüse karşı bağışıklığı olduğunu belirterek “Belki uzun, belki kısa belki de ömür boyu sürecek bir bağışıklığım var. Ne zamana kadar süreceğini kimse bilemez” dedi.

Koronavirüsü atlattıktan sonra ilk mitingini Florida’da gerçekleştirecek olan Trump, daha sonra Pensilvanya ve Iowa eyaletlerini ziyaret edecek.

Öte yandan sosyal medya platformu Twitter, Trump’ın pazar günü koronavirüse karşı bağışıklık sahibi olduğu yönünde yaptığı bir paylaşımı “yanıltıcı bilgiler içerdiği gerekçesiyle” siteden kaldırdı.

Twitter yönetimi Trump’ın tweeti’ne, “Bu tweet, koronavirüsle ilgili yanıltıcı ve potansiyel olarak zararlı bilgilerin yayılmasına ilişkin Twitter kurallarını ihlal etmektedir. Bununla birlikte Twitter, mesajın erişilebilir olmasının, kamuoyunun çıkarına olabileceğine karar vermiştir” uyarısını koydu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.