Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KKTC cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura doğru: Cumhurbaşkanı adayları Mustafa Akıncı ve Ersin Tatar kilit parti konumundaki CTP’nin desteğini almaya çalışıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 18 Ekim Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci turu öncesinde tüm gözler Cumhuriyetçi Türk Partisi’nde (CTP). CTP kurmayları bu akşam toplanıp ikinci turda kimi destekleyeceklerine karar verecek. Bağımsız aday ve görevdeki Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile rakibi, Ulusal Birlik Partisi (UBP) lideri ve Başbakan Ersin Tatar, kritik toplantı öncesinde CTP’yi ziyaret etti.

Mustafa Akıncı, CTP lideri Tufan Erhürman ile bir araya geldi. (Fotoğraf: Yeni Düzen Gazetesi)

Cumhurbaşkanı Akıncı ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman görüşme sonrasında birlikte açıklama yaptı. CTP’nin karar organlarında gerekli değerlendirmelerini yapıp özgür iradeleri ile kendi kararlarını alacaklarını belirten Akıncı, bir talepte bulunmadığını söyledi ve CTP ile ortak paydalarının bulunduğunu hatırlattı.

CTP’ye ilk ziyaret Tatar’dan

Ankara’nın destek verdiği Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Başbakan Ersin Tatar CTP’yi ziyaret eden ilk isim oldu. Yarım saat süren görüşmenin ardından Tatar ve CTP lideri Tufan Erhürman birlikte basının karşısına geçti.

Tatar-Erhürman görüşmesi yarım saat sürdü.

Önemli olanın toplumdaki kutuplaşmayı önlemek olduğuna vurgu yapan Tatar, cumhurbaşkanlığı makamının sadece müzakereci makamı olmadığını söyledi. Erhürman da UBP ve CTP’nin fikir ayrılıklarına karşın bu ülkenin en köklü iki partisi olduğunu belirtti. Toplumun birlik içerisinde, sorunların aşılmasına yönlenmesi gerekliliğini vurgulayan Erhürman, Tatar’a ikinci turda başarılar diledi.

CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın

CTP Parti Meclisi bugün saat 19.30’da toplanacak. CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın bu toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, partisinin ikinci turdaki tavrının bugün belli olacağını söyledi.

CTP’nin 50 yıllık bir mücadele kültürü ve Kıbrıs sorunu konusunda ilkeli bir duruşu olduğunu vurgulayan Sorakın, “Genel değerlendirmemizde bu ilkeli duruştan taviz vermemiz mümkün değildir. Parti meclisimiz kararını verirken bu belirleyici olacak” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı MustafaAkıncı

Tatar ve Akıncı ikinci tura kalmıştı

Seçimin ilk turu 11 Ekim’de yapılmıştı. Ne Tatar ne de Akıncı seçilebilmek için gereken yüzde 50 oranında oyu alabildi. Ersin Tatar yüzde 32, Mustafa Akıncı ise yüzde 30 oranında oyla ikinci tura kaldı.

Seçim öncesinde Ankara’nın da desteğiyle 1974’ten bu yana kapalı olan Maraş bölgesinin sahil kısmıyla bir caddesi halkın kullanımına açıldı. Bu açılım, Akıncı tarafından Ankara’nın “seçimlere müdahalesi” olarak nitelendirilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.