Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cezaevindeki Ayhan Bilgen, Medyascope’un sorularını yanıtladı: “Seçim ittifaklarından daha öncelikli olan, toplumda buluşma, tartışma ve ortaklaşmanın gelişmesidir”

“Kobani olayları” soruşturması kapsamında Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) düzenlenen operasyonda Kars Belediyesi Eşbaşkanı Ayhan Bilgen de tutuklanmıştı. Bilgen, tutuklu bulunduğu Ankara Sincan Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla Medyascope‘tan Ferit Aslan’ın sorularını yanıtladı.

“Tek kişilik odalarda kalıyoruz, moral ve sağlığımız iyi”

Ayhan Bilgen, 20 güne yakın bir süre tek kişilik odalarda kaldıklarını, salgın nedeniyle havalandırma dahil ortak alanda bile bir araya gelmenin sözkonusu olmadığını söyledi. Kütüphaneden alınan ve aileden gönderilen kitap sayısının son derece kısıtlı olmasının kendisi açısından en büyük sıkıntı olduğunu belirten Bilgen, her şeye rağmen morallerinin ve sağlıklarının gayet iyi olduğunu dile getirdi.

“Tutuklanmam elbette özel amaçla olabilir”

Daha önce yargılanıp Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) hak ihlali kararı aldığı soruşturmadan yeniden tutuklanmasını bekleyip beklemediği ile ilgili soruya Bilgen, şu karşılığı verdi: “Hukuken izahı zor bir durum. Teknik tartışmasını da yapmayı çok yerinde bulmuyorum. Milletvekilliği dokunulmazlığından kendi rızamla vazgeçtiğime göre yargılanmakla ilgili kaygılarla hareket etmediğim bellidir. Belediye başkanlığından beri neredeyse her ay ya emniyete ya savcılığa ifade vermeye gitmek durumunda kaldım. Bu dosyaların çoğu sosyal medya mesajları ya da basın açıklamaları. Bu süre zarfında defalarca yurtdışına çıktım. Ne kaçak ne de delilleri karatma gibi bir durum sözkonusu değilken tutuklanmak elbette ancak özel amaçla olabilir.”

“Operasyonun genel amacı daha çok siyaseti kriminalize ederek muhalefeti dizayn etme arzusu olabilir”

Bilgen, operasyonun amacının Millet İttifakı’nı bozmak mı yoksa HDP’yi kapatmak mı olduğu yönündeki tartışmalar ile ilgili şunları söyledi:

“Elbette birçok amaç birden hedeflenmiş olabilir. Bir taşla birkaç kuş vurmak siyasette önemli bir tercihtir. Operasyonun genel amacı daha çok siyaseti kriminalize ederek muhalefeti dizayn etme arzusu olabilir. Ama benim zaten devam eden, yargılanmama rağmen yeniden tutuklanmam, Kars Belediyesi’ne kayyum atayabilecek koşulları oluşturmaya dönük gözüküyor. Parti kapatmaktan daha çok, çalışamaz hale getirecek hamlelerin tercih edileceğini düşünüyorum. Partiler arası seçim ittifaklarından daha öncelikli olan, toplumda buluşma, tartışma ve ortaklaşmanın gelişmesidir.”

“Cumhur İttifakı’nın seçime MHP ile girmesi, oyların bize kaymasını sağladı”

HDP’li belediyeler arasında en son Kars Belediyesi’ne kayyum atandı. Bunun sebepleri ile ilgili soruyu Bilgen, “Kars’ın sosyolojik özgünlüğü ve yerel siyasette, özellikle belediye meclisindeki uzlaşma bence bunun en önemli sebebidir. Kars, siyasette iki kutupluluğun yaşanmadığı, dört-beş partinin birlikte yakın oylarla yarıştığı bir şehirdir. İki kutuplu hale getirme eğilimlerinin ters tepmesinin en somut örneği son yerel seçimlerdir. Cumhur İttifakı’nın MHP üzerinden seçime girme projesine dönüşmesi, iktidar partisi tabanınca tepkiye neden olmuş ve oyların bize kaymasını doğurmuştur. Yapılacak ilk seçimde bunu herkes çok daha net görecektir” diyerek yanıtladı.

Ayhan Bilgen gözaltında iken istifa etmesine rağmen yine belediyeye kayyum atandı, yerine Kars Valisi Türker Öksüz getirildi. Bu süreç ile ilgili Bilgen, “Belediye başkanlarının görevden alınmasından daha fecisi belediye meclislerinin feshedilmesidir. Bu sadece yürütme organını değil, karar organını da ortadan kaldırarak seçim iradesini tümüyle yok saymaktır” dedi.

Kars’ın sadece kendi içinde değil, birçok büyükşehirde siyasete örnek bir model özelliği taşıdığını söyleyen Bilgen, “Savaşlar dolayısıyla çok göç almanın doğurduğu çoğulculuk ile işsizlik dolayısıyla çok göç vermenin doğurduğu etkileşim özgün bir model olma potansiyelini geliştirmiştir” iye konuştu.

Ne olmuştu?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Kobani olayları” soruşturmasında 25 Eylül günü 82 şüpheli hakkında gözaltı kararı alınırken, yedi farklı ilde düzenlenen operasyonlarda 20 kişi gözaltına alınmıştı. İlk süre dolduktan sonra 20 kişi için de gözaltı süresi dört gün daha uzatılmış, devamındaki süreçte Sırrı Süreyya ÖnderAltan Tan ve Gülfer Akkaya adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in de aralarında bulunduğu 17 HDP’li hakkında tutuklama kararı çıkmıştı. Daha sonraki tutuklama kararlarıyla birlikte bu sayı 21’e çıkmıştı.

Kobani soruşturması kapsamında tutuklu bulunan isimler şöyle:

HDP Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, HDP MYK üyesi Alp Altınörs, HDP Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Nazmi Gür, eski milletvekilleri Ayla Akat Ata, Emine Ayna, eski HDP MYK üyeleri Bircan Yorulmaz, Berfin Özgü Köse, Dilek Yağlı, Can Memiş, Günay Kubilay, Bülent Parmaksız, Pervin Oduncu, İsmail Şengün ve Cihan Erdal, eski HDP Genel Saymanı Zeki Çelik, HDP’li RTÜK üyesi Ali Ürküt ve Prof. Dr. Emine Beyza Üstün, eski HDP milletvekili Aysel Tuğluk ve eski DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve eski HDP Mardin Milletvekili Gülseren Yıldırım.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.