Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Begüm Başdaş ile Yollarda (2): Koronavirüs günlerinde hareketlilik halleri ve dönüşen seyahat pratikleri – Saadet Özen ile söyleşi

Yollarda programının ikinci bölümünde Begüm Başdaş’ın konuğu tarihçi, çevirmen ve turist rehberi Saadet Özen, sosyal bilimlerde hareketliliği merkeze alan dönüşümleri tartışan “yeni hareketlilik paradigması”, koronavirüs günlerinde hareketlilik politikaları ve değişen turizm ve seyahat pratikleri hakkında konuştu.

Başdaş ve Özen, hareket etme özgürlüğü bir ayrıcalıkken, bugün hareket etmemenin salgın yüzünden bir ayrıcalık haline gelmesinin yeniden inşa edilen eşitsizlikler yarattığını anlattı. Saadet Özen, aslında 19. yüzyıldan beri bedenlerin hareketini kontrol eden mekanizmaların salgınla birlikte güçlendiğini ve 2000’lerden itibaren hissedilenin sadece hareketliliğin artması olmadığını, artık hareketliliğin yeni baştan tanımlandığı tarihsel bir dönemden geçtiğimizi söyledi. Özen, salgın sonrası seyahat kültürü üzerine kurulmuş düzenlerin değişmesinin hareketlilikte çok farklılıklar oluşturacağını söyledi ve özellikle kitlesel turizmin nasıl etkileneceğine dair somut örnekler verdi.

Saadet Özen, Fransa’nın başkenti Paris’teki EHESS’te (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales) Geç Osmanlı döneminde seyahat ve idaresi üzerine doktora yapıyor. Özen aynı zamanda belgesel sinema yazarı, çevirmen ve turist rehberi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.