Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ile Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi arasındaki tartışmayla ilgili sosyal medya paylaşımları, “terör” soruşturmasına konu oldu

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ile Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hâkimi arasında Ekim 2019’da mahkemede yaşanan bir diyalog ve bu diyalogla ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımlar, “terör” soruşturmasına girdi.

Sosyal medya hesapları üzerinden hâkimin kimliği belirtilerek “terör örgütlerine hedef gösterildiği” gerekçesiyle açılan soruşturma kapsamında, Diyarbakır Barosu’ndan, baroya ait Twitter hesabını kimlerin kullandığı ve paylaşımın kim tarafından yapıldığı ile ilgili Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü tarafından bilgi istendi.

Soruşturmaya tepki gösteren Diyarbakır Barosu Başkanı Aydın, sosyal medya hesabından yazıyı paylaşarak “Yargı sistemindeki çarpıklıkları ve çatlakları kapatmanın en iyi yolu önüne geleni terörizmle yaftalamak. Ahlaki ve hukuki temelde varsa hesap vermeye de hesap sormaya da hazırım. Bu atasözü de burada kalsın: Deveye bindikten sonra çalı ardına gizlenilmez” dedi. 

Ne olmuştu?

Ekim 2019’da avukat Berdan Acun’un tutuklama talebiyle sevk edildiği 1. Sulh Ceza Hâkimliği’nde, mahkeme başkanı ve Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ile bazı avukatlar arasında tartışma yaşanmıştı. Baro tarafından tutulan tutanakta, mahkeme başkanının avukat Yunus Muratakan’a, “Siz buraya provokasyon çıkarmaya mı geldiniz, sesiniz yüksek çıkıyor” demesi üzerine tartışma çıkmış ve Aydın, avukatların dinlenmesini isteyerek, “Aksi durumda biz de arkamızı dönerek savunma yapabilir miyiz?” demişti. Bunun üzerine hâkim, Aydın’a hitaben, “Terbiyesizlik yapıyorsun, terbiyesizlik yapma” diye cevap vermişti.

Mahkemedeki diyalog ise tutanağa göre şöyle gelişmişti:

“Aydın: Sen bir avukata, hele Diyarbakır Barosu Başkanı’na bu şekilde terbiyesiz diyemezsin, asıl senin yaptığın terbiyesizliktir.

Hâkim: Ben Diyarbakır’da sulh ceza hâkimliği yaptığım günden beri siz ikidir sorguya katılıyorsunuz, bir öldürülen avukat dosyasında, bir de bu dosyada provokasyon çıkarmaya çalışıyorsun, bunu tutanak altına alacağım.

Aydın: Buyurun, tutanağı tutun.

Hâkim: Ben, siz çıktıktan sonra tutanağa alacağım.”

Hâkim ve Baro Başkanı Aydın arasında yaşanan diyaloğun kamuoyuna yansıması üzerine 53 baro başkanı ortak yazılı açıklama yaparak, sulh ceza hâkimi hakkında kınama cezası verilmesi için Hâkimler ve Savcılar Kurulu‘nu göreve çağırmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.