Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: Trump ve Bolsonaro, Latin Amerika ülkelerinin koronavirüs ile mücadelesini sabote etti

New York Times gazetesinin haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Latin Amerika ülkelerinin koronavirüse karşı verdiği mücadeleye ciddi zarar veren bazı kararlar aldı. Haberde bu kararlar, 10 bin Kübalı doktorun sınır dışı edilmesi için bazı ülkelere baskı yapmak, Pan-Amerika Sağlık Organizasyonu’na (PAHO) yapılan maddi yardımı kesmek ve tedavide işe yaramayan hidroksiklorokin adlı ilacın pazarlanmasını sağlamak diye sıralandı.

İki ülkenin de sağcı popülist liderleri, özellikle iklim değişikliği gibi önemli konularda bilim dünyasının bulgularını reddetti, koronavirüs salgınını da başladığı ilk aylarda ciddiye almadı. Bunun sonucunda ABD ve Brezilya, sırasıyla 232 bin ve 157 bin olmak üzere koronavirüs salgınında şimdiye kadar en çok kişinin hayatını kaybettiği iki ülke oldu.

New York Times’ın haberine göre Bolsonaro ve Trump, kendi ülkelerinde salgının önüne geçemedikleri gibi Latin Amerika ülkelerinin salgınla mücadelesine de ciddi zararlar verdi.

Latin Amerika’daki solcu yönetimlere karşı negatif duruşlarıyla bilinen iki sağcı lider, dünyanın dört bir yanında salgınla mücadele konusunda gösterdikleri çabayla ön plana çıkan Kübalı doktorlara karşı bir mücadele başlattı. İkili, Ekvador, Bolivya ve El Salvador’un en yoksul bölgelerinde görev yapması kararlaştırılan yaklaşık 10 bin Kübalı doktorun ve hemşirenin belirlenen bölgelerde çalışmasına izin verilmemesi için bu ülkelerin yönetimlerine baskı uyguladı.

Trump ve Bolsonaro’nun ikinci hedefleri, Amerika kıtasının genelinde virüsle mücadele konusunda en yüksek yetkinliğe sahip olan Pan-Amerika Sağlık Organizasyonu (PAHO) oldu. Trump, PAHO’nun Kübalı doktorlarla çalıştığını bahane ederek kuruluşa söz vermiş olduğu maddi desteği, salgının en yoğun yaşandığı dönemlerde vermeyi reddetti. Bu durum PAHO’nun iflasın eşiğine gelmesine sebep oldu.

PAHO Stratejik Planlama Direktörü Mark Schneider, Trump’ın PAHO’ya söz vermiş olduğu hibeyi vermemesiyle ilgili “Trump idaresi Kübalı doktorları cezalandırma telaşıyla hareket ederken yarımküredeki her ülkeyi cezalandırdı ve şüphesiz ki daha fazla ölümlü koronavirüs vakasına sebep oldu” dedi.

Üçüncü olarak Trump, doktorların virüse karşı etkili olmadığı konusunda uyardığı hidroksiklorokin adlı ilaçtan Brezilya’ya iki milyon doz yollayarak ülkenin tedavi stratejisininde büyük bir yanlış yönlendirme yapılmasına neden oldu. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), nisan ayında Trump’ı hidroksiklorokin ilacının koronavirüse karşı çoğu şart altında kullanılmaması konusunda uyarmıştı. Buna rağmen mayıs ayında Trump, Bolsonaro ile yaptığı bir telefon görüşmesinin ardından Brezilya’ya iki milyon doz hidroksiklorokin yollanmasının kararlaştırıldığını açıklamıştı.

Bolsonaro ilacın Brezilya’ya gelmesini büyük bir zafer olarak pazarlayarak “Tanrı Brezilyalı! Şifa ayağımıza geldi!” demişti. Öte yandan Brezilya’nın eski sağlık bakanları Nelson Teich ve Henrique Mandetta, ilacın kullanımını onaylamayı ve Bolsonaro’nun virüse karşı gösterdiği tutuma uymayı reddedince görevlerinden alınmış ve yerlerine Bolsonaro’ya yakın bir ordu mensubu getirilmişti. Brezilya Sağlık Bakanlığı, bilim insanlarının bütün uyarılarına karşın hâlâ koronavirüs hastalarına ücretsiz bir şekilde hidroksiklorokin veriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.