Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Joe Biden’ın başkan seçilmesinin ardından ABD’nin Türkiye ve Ortadoğu politikası nasıl şekillenecek? – Altan Tan: “Biden Suriye konusunda Türkiye ile uzlaşmak zorunda kalacak”

Siyasetçi ve eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Joe Biden’ın Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 46. başkanı seçilmesini değerlendirdi. Biden’ın başkanlığının ABD’nin Türkiye ve Ortadoğu politikasını nasıl şekillendireceğini yorumlayan Tan, radikal ve köklü bir değişim beklemediğini söyledi.

“ABD, halk tabiri ile dünya ve mahallenin ağasıdır”

Türkiye’de, ABD seçimlerine ve başkanına gösterilen ilgiyi ele alan Altan Tan, “Kısaca belirtmek gerekirse halk tabiri ile dünyanın ve mahallenin ağası ABD’dir. Suriye’de, Irak’ta, Suudi Arabistan’da, Kuveyt’te, Bahreyn’de ABD var. Bütün bölgede çok etkili ve fiili olarak askerleri var. Dolayısıyla Türkiye siyasetine direkt müdahale etmesi, Suriye’de 20 bin TIR’dan bahsedilen silah vermesi, bölgeyi yeniden dizayn etmesi, Türkiye’yi birinci derecede etkiliyor. Biden’ın AKP’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açıktan tavır alması Türkiye’yi birinci dereceden etkiledi” dedi.

Joe Biden’ın seçimleri kazanmasına Türkiye’deki muhaliflerin herkesten fazla sevindiğini söyleyen Tan, “Muhalefette ‘Biz de bir demokrasi ittifakı kurabilirsek kazanabiliriz, biz de bir cumhurbaşkanı çıkarabiliriz’ gibi bir psikoloji hâkim oldu” diye konuştu.

Biden’ın başkan seçilmesiyle, ABD’nin Ortadoğu ve Türkiye politikalarında çok radikal ve köklü değişiklikler olmayabileceğini söyleyen Tan, “Amerika’da son görev yapan beş-altı başkanın hepsi ‘Afganistan’dan, Irak’tan çekiliyoruz, bölge halkları sorunlarını kendisi halletsin’ dedi. Ama hiçbir yerden çekilmediler. Gelen başkanların çok köklü değişikler yapıp, alışkın olmadığımız şeyleri ortaya koymaları mümkün değil” dedi.

Trump’ın başkan seçilmemesine sevinen ve üzülenlerin olduğunu söyleyen Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üzülenler boşuna üzülüyor, sevinenler boşuna seviniyor. ABD’de başkan kim olursa olsun, Türkiye’ye rağmen Ortadoğu’da kimsenin bir şey yapması mümkün değil. Türkiye’nin razı olmadığı bir çözüm demek, kazananı kim olursa olsun bölge için kayıptır. Amerika’da ve Türkiye’de hangi iktidar olursa olsun, Türkiye ile ortak bir yol bulmak zorundadır. Burada da en önemli nokta Suriye’dir. Biden de uzlaşmayı zorlamak zorunda kalacak. Türkiye hükümeti de Kürtler de olaya bu noktadan bakmalı. Bakarsa ve taraflar hızlı hareket ederse bedeli daha hafif olacak, daha fazla acı çekmeyeceğiz. Eğer taraflar buna rıza yerine direnç gösterirse bu iş biraz daha uzayacak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.