Salgın döneminde Güneydoğu’da ekonominin durumu – DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran ile söyleşi

Mart ayından beri devam eden koronavirüs salgını Güneydoğu’da ekonomiyi olumsuz etkilerken salgının yeniden artışa geçmesi ve alınan tedbirler, ihracatı durma noktasına getirdi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, salgının ilk dönemlerinde 10 bine yakın işyerinin bir genelge ile kapandığını ve işsizlik sayısının arttığını belirterek “İşsizliğe bir de batıya giden mevsimlik işçilerin gidememesi ve bunlara eklenmesi ile sayı daha da arttı. Bölge illeri için pozitif ayrımcılık yapılması gerekir” dedi. Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği (GÜNTİAD) Başkanı Mehmet Dalkıran da salgında ikinci dalganın başlaması ile Avrupa siparişlerinin durma noktasına geldiğini söyledi.


DTSO Başkanı Mehmet Kaya ve GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran, koronavirüs salgınının bölge ekonomisine etkilerini Medyascope’a değerlendirdi. Kaya, salgının başında tedbir amaçlı yayımlanan genelge ile 10 bine yakın işyerinin kapandığını belirterek “Finansa erişim, vergi ertelemesi ve SGK primleri gibi birtakım adımlar atıldı. Biz tam bu iş bitti derken bu kez ikinci dalga ile karşı karşıya kaldık. Salgın tedbirleri düğün salonu, kafe gibi bazı sektörleri kapanma noktasına getirdi. Salgın ile birlikte işsizlik oranı artarken, mevsimlik işler için batıya gidenler gidemediği için onlar da bu işsizlere dahil oldu. Küçük işletmelerdeki kapanma oranı bayağı yükseldi. Getirilen şartlar nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanma oranı yüzde 21 gibi düşük seviyelerde kaldı. Sosyal politikalara ihtiyaç var. Bölgeye pozitif ayrımcılık yapılmalı” diye konuştu.

GÜNTİAD Başkanı Mehmet Dalkıran, tekstil sektöründe 118 üyeleri ve yaklaşık 8 bin 500 çalışanlarının olduğunu, kısa çalışma ödeneğinden az sayıda üyenin yararlandığını söyledi. Dalkıran, “Salgının ilk dönemlerinde dört aya varan sürelerde kapanan işletmeler oldu. Verilen destek tekstil sektörü için yetersizdi. İkinci dalga ile birlikte Avrupa siparişleri durma noktasına geldi. Bölgesel anlamda pozitif ayrımcılık bekliyoruz. Geçmiş kredilerin ödenmesine kolaylıklar sağlanmalıdır. Kısa çalışma ödeneğinden bütün işletmelerin yararlandırılması gerekir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.