Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TMMOB, bu hafta Meclis’te görüşülecek torba yasa teklifi ile ilgili açıklama yaptı: “Özel sektör daha fazla kâr etsin diye kamusal denetimin ortadan kaldırılması kabul edilemez”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı oda başkanları bugün (16 Kasım) yaptıkları açıklamayla, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülecek torba yasa teklifinin geri çekilmesini istedi.

TBMM Genel Kurulu’nda bu hafta görüşülmesi beklenen “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin yürürlüğe girmesi halinde oluşabilecek sorunları anlatan oda başkanları, “Sermayenin talepleri doğrultusunda hazırlanan ve kamu yararına aykırı düzenlemeler içeren kanun teklifinin Meclis’te kabul edilmesi, ülkemiz ve geleceğimiz açısından birçok sakıncaya yol açabilecektir” dedi.

Meclis’e sunulan teklif ile “özel sektör yatırımcılarının faaliyetlerini daha sağlıklı ve hızlı şekilde gerçekleştirmeleri” gerekçesi ile kamu adına yürütülen denetim mekanizmalarının ortadan kaldırılmak istendiğini ve bu durumun sosyal hukuk devleti ilkelerinden “kamusal denetim” ilkesini ortadan kaldıracağını söyleyen oda başkanları, “Sosyal hukuk devletinin vazgeçilemez ilkelerinden biri olan ‘kamusal denetim’, toplumun menfaatlerinin korunması açısından büyük bir güvencedir. Dolayısıyla özel sektör daha fazla kâr etsin diye kamusal denetimin ortadan kaldırılması kabul edilemeyecek bir durumdur” diye konuştu.

Açıklamanın satır başları şöyle:

Kanun teklifinde elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesine gerekçe olarak sunulan kayıp-kaçak tüketimlerinin kabul edilebilir seviyelere düşürülmesine ve enerjinin verimli kullanılmasına dönük ciddi bir düzenleme yapılmamıştır. Dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olan kayıp kaçak tüketimlerinin ve sayaç okuma giderlerinin faturalara yansıtılmaması gerekmektedir.

Ülkemizde kamusal denetimin ve çalışmaların yürütülmesinde liyakat esasına uyulmadığı için çalışmalar mevzuata ve tekniğe uygun yürütülememekte ve bu da uygulamada sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Maden ruhsatlarında süre uzatım süresinin altı aydan bir yıla çıkarılmasının nedeni liyakatsiz atamalar olup kanun düzenlemeleri ile bu sorunlar düzeltilemez.

Kanun teklifinde; Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) uhdelerinde bulunan ve rödövansçılara devredilen maden ruhsatlarının, kamu kurumunun getirdiği mevcut bütün muafiyetlerden faydalanması sağlanarak, orman, çevre, tarım vb. gibi izinler de dahil rödövansçı şirketlere önemli ayrıcalıklar sağlanmakta, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda zaten sorunlu olan bu şirketler korunmaktadır.

Bu kapsamda Elektrik Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası ve Makina Mühendisleri Odası olarak bizler, tüm milletvekillerimizi sözkonusu düzenlemeyi yeniden gözden geçirmeye çağırıyoruz. Sermayenin taleplerinin, toplum çıkarı, kamu hizmeti ve kamu denetimi anlayışının önüne geçmediği, doğal kaynaklarımız ve yaşam alanlarımızın, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceğinin korunduğu yeni bir düzenleme sektörün tüm paydaşlarının da katılımı ile hayata geçirilmelidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.