Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Alican Ebedinoğlu ile söyleşi: “Şehirde 15 bin esnaf kepenk indirdi, 30 bin kişi işsiz kaldı”

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Alican Ebedinoğlu, Ferit Aslan‘ın konuğu oldu. Koronavirüs salgınıyla mücadele için getirilen yeni kısıtlamaların esnaf için “deprem etkisi yarattığını” söyleyen Ebedinoğlu, Diyarbakır’da 15 bin esnafın kepenk indirdiğini ve 30 bin kişinin işsiz kaldığını aktardı.

“Desteklerden holdingler yararlanıyor, esnaf desteksiz kalıyor”

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, getirilen kısıtlamalardan özellikle hizmet sektörünün çok olumsuz etkilendiğini ve hükümetin esnafı destekleme konusunda etkisiz kaldığını söyledi. Esnafın kepenk indirdikten sonra vergisini, stopajını, elektrik ve su faturalarını ödemeye devam ettiğini hatırlatan Ebedinoğlu, şunları kaydetti:

“Kamu bankalarının esnafa verdiği 25 bin liralık krediden Diyarbakır esnafının ancak yüzde 25 ile 30’u yararlanabildi. Çünkü geçmişteki borçları nedeniyle sicilleri uygun olmayan esnafa kredi verilmedi. Diyarbakır’da kayıtlı ve kayıtdışı yaklaşık 15 bin esnaf kepenk indirdi, yaklaşık 30 bin kişi daha işsizler kervanına katıldı. Esnafa bir an önce nakdi yardım yapılmalı. Esnafa sicil affı getirilmeli. Bankalar kredi konusunda halen esnaftan memur kefil ve gayrimenkul teminatı istiyor. Esnaf bunları nasıl sağlasın? Tamam, sağlık için kısıtlamaları yapalım ama diğer Avrupa ülkeleri gibi esnafı destekleyelim. Çünkü devletin sırtındaki istihdam yükünün büyük kısmını esnaf alıyor. Sağlanan desteklerden büyük holdingler yararlanırken esnaf yine desteksiz kalıyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.