Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’na, YPG’li ailesine taziye ziyareti soruşturması

Eski AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’na, 2015 yılında Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde bir YPG’linin taziye ziyaretine katıldığı için dört yıl sonra soruşturma açıldı. Soruşturma kapsamında dün ifade veren Ensarioğlu, “Savcıya taziye ziyaretinin örfümüz gereği olduğunu ve ziyareti yaptığım 2015 yılında PYD/YPG’nin Türkiye tarafından terör örgütü ilan edilmediğini söyledim” dedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca eski AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu hakkında, 2015 yılında Şengal’deki çatışmalarda hayatını kaybeden bir YPG’linin taziyesine katıldığı ve bunu sosyal medya hesabından paylaştığı gerekçesiyle 2019 yılında soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Dün (23 Kasım) savcılığa gidip ifade veren Ensarioğlu, soruşturma ile ilgili Medyascope’a konuştu. Ensarioğlu, bir dönem HDP ve CHP’li vekillerin örgüt mensuplarının taziye ve cenazelerine katıldıklarına ilişkin tartışmaların yürütüldüğünü ve o dönemde sözkonusu vekiller ile ilgili soruşturmalar açıldığını belirterek şunları söyledi:

“Ben de o dönemde seçim bölgem olan Dicle ilçesinde ailesini tanıdığım bir YPG’linin taziyesine katıldım. Savcıya, taziye ziyaretlerinin aileye başsağlığı dilemek için örfümüzün bir gereği olduğunu söyledim. Taziye ile cenazeye katılmak arasında fark var. Cenazeye katılmak, sözkonusu kişinin yaptığı eylemi paylaşmak ve desteklemek olarak değerlendirilebilir. Benim taziyeye gittiğim dönemde PYD/YPG Türkiye tarafından terör örgütü olarak kabul edilmemişti. Hatta 2 bin 700 yaralı YPG’li Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır’daki hastanelerde tedavi edilmişti. Yine 3 bin 500 TIR’lık yardımın Türkiye’den Kobani’ye geçirildiği ve ağır silahlı Peşmergeler’in Türkiye’den Kobani’ye geçişine izin verildiği bir dönemdi. Bunların hepsini savcıya da söyledim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.