Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (4): Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden seçilebilir mi?

Parlamenter sisteme geçiş için anayasa değişikliği şart. Anayasa değişikliği içinse, parlamenter sistemi benimsemiş bir Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve bir cumhurbaşkanı zorunlu. Bu nedenle, TBMM ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmadan parlamenter sisteme geçiş mümkün görünmüyor. Bu durumda da parlamenter sisteme karşı olan Cumhur İttifakı ve onun cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilebilip seçilemeyeceği önem kazanıyor. Anayasanın 101. maddesine göre “bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebileceği” için 2014 ve 2018’de iki defa cumhurbaşkanı seçilmiş olan Erdoğan’ın üçüncü defa seçilmesi mümkün görünmüyor. Bir şartla: Anayasanın 116. maddesine göre TBMM seçimlerin yenilenmesine karar verirse, o zaman Erdoğan’a üçüncü kez seçilme yolu açılmış olur.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.