Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tahir Elçi, katledilmesinin beşinci yılında vurulduğu yerde anıldı: “Binlerce meslektaşın senin bıraktığın yerden kararlılıkla adalet ve insan hakları mücadelesini sürdürmektedir”

Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare’nin önünde 28 Kasım 2015 tarihinde vurularak öldürülen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, vurulduğu yere karanfiller bırakılarak anıldı. Anma töreninde konuşan Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, soruşturma sürecindeki cezasızlık politikasının, mahkemeye de sirayet ettiğini söyledi.

Diyarbakır Barosu ve Tahir Elçi Vakfı tarafından düzenlenen anma töreni, Diyarbakır Barosu’ndan Tahir Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare’ye yürüyüş ile başladı. Koronavirüs salgını sebebiyle, sınırlı sayıda kişinin katılmasına izin verilen yürüyüşe, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Diyarbakır Barosu avukatları, sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri, birçok baro başkanı ve Tahir Elçi’nin ailesi katıldı. Burada, Elçi’nin vurulduğu yere karanfiller bırakılırken, Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın bir konuşma yaptı.

Diyarbakır Adliyesi önünde 218 hafta boyunca sürdürdükleri Tahir Elçi için adalet arayışı eylemine, dava açılması sebebiyle ara verdiklerini hatırlatan Aydın, mücadeleyi mahkeme salonlarında sürdürmeye karar verdiklerini belirtti: “Ancak, yapılan ilk duruşma gösterdi ki soruşturma sürecindeki cezasızlık politikası aynı şekilde mahkemeye de sirayet etmiş durumda. Diyarbakır Barosu, meslektaşlarımızın destek ve dayanışması ile bu cezasızlık politikasına gerekçeyi perdelemeye karşı mücadele etmeye devam edecektir.”

“Tahir Elçi’den sonra karanlık daha da zifirileşti”

Elçi’nin ölümünün ardından Türkiye’de hiçbir şeyin değişmediğini belirten Aydın, ülkede yaşayan kimsenin güvende olmadığını söyledi:

“Tahir Elçi’nin aramızdan koparılışından sonra ne değişti derseniz, ‘şark cephesinde değişen bir şey yok’, toplum olarak hapsedilmeye çalışıldığımız karanlık, daha da zifirileşti. Bu ülkede artık hiçbir yurttaşın hukuk güvenliği yok. Seksen milyon insan olağan şüpheli, her sabah kırılan ya da çalınan kapılar, gözaltına alınan onlarca kişi haberiyle güne başlamak rutin bir hale geldi.”

“Sevgili Başkan, binlerce meslektaşın senin bıraktığın yerden kararlılıkla adalet ve insan hakları mücadelesini sürdürmektedir”

Aydın, sözlerini iktidar tarafından barolara ve yargıya uygulanan baskıya karşı yılmayacaklarını söyleyerek bitirdi:

“Mesleğimize ve meslektaşlarımıza yönelik saldırılar ve tacizler de daha da aratarak devam ediyor. Avukatlar mesleki faaliyetleri nedeniyle gözaltına alınmakta, tutuklanmakta ve cezalandırılmaktadır. Ama gözün arkada kalmasın Sevgili Başkan, binlerce meslektaşın senin bıraktığın yerden kararlılıkla adalet ve insan hakları mücadelesini sürdürmektedir.”

Tahir Elçi’yi anma programı, Yeniköy Mezarlığı’ndaki mezarının ziyaret edilmesi ile sona erecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.