Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kasım ayında erkekler 29 kadını öldürdü – Fidan Ataselim ile söyleşi: “Kadınlar, virüsten korunmaya çalışırken erkek şiddetinin pençesinde yalnızlaştırılmamalı”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun Kasım 2020 verilerine göre geçen ay 29 kadın erkekler tarafından katledildi, 10 kadın ise şüpheli bir şekilde öldü. 29 kadının 10’unu evli olduğu erkek, beşini birlikte olduğu erkek, birini eskiden birlikte olduğu erkek, dördünü eskiden evli olduğu erkek, ikisini akrabası, ikisini babası, birini kardeşi, birini oğlu, ikisini tanıdık biri öldürdü. Bir kadının ölümüne sebep olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilemedi. Kasım ayında öldürülen kadınların sayısı, bir önceki aya göre sekiz arttı. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ile kadın cinayetlerinin salgın döneminde artmasının nedenlerini, kadınların haklarını ve Kasım 2020’de kadın mücadelesindeki gelişmeleri konuştuk. 

“Virüsten korunmaya çalışırken kadınlar erkek şiddetinin pençesinde yalnızlaştırılmamalı”

Kasım ayında öldürülen kadınların yüzde 69’u evlerinde katledildi. Ataselim, salgınla birlikte kadınların haklarını koruyamadığını ve evlerinde bile güvende olmadıklarını söyledi:

“Bir önceki aya göre kadın cinayetleri arttı. Hemen bir nedene bağlamak zor, seyrine bakmak gerekiyor. Fakat bu sonuç, eve kapanmayla doğru orantılı olabilir. Biz Mart 2020 tarihinden beri karantinayla birlikte kadına yönelik şiddetin artacağını söyledik. İlk kapanmayla birlikte cinayetler arttı fakat bunlar görünmez oldu ve bizim de ulaşmamız zorlaştı. Bu dönemde evlerde kadınların ölümü arttı. Yeni normalle birlikte, kadın cinayetlerinde sıçrama olacağı uyarısında bulunduk ve maalesef öyle de oldu. Kapanma dönemlerinde kadına yönelik şiddet arttığı gibi hem görünmez kılınıyor hem de ulaşmamız zorlaşıyor. Şiddet ertelenmiyor ama kadınların haklarını kullanması ertelenmiş oluyor. Çünkü dışarı çıkamıyorlar, 6284 etkin uygulanacak mı endişesi yaşıyorlar ve şiddet uygulayan faillerle aynı evde kalmak zorunda oluyorlar. Yeniden kısıtlamaların artmasıyla bu uyarıların tekrarlanmasını isteriz. Bu dönemlerde alınan her tedbir bütünlüklü düşünerek alınmalı. Virüsten korunmaya çalışırken kadınlar erkek şiddetinin pençsinde yalnızlaştırılmamalı.”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim ile yaptığımız söyleşinin tamamı: 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.