Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Çin’e gidiyor” diye uğurlanan ihracat treni İstanbul Maltepe’den geri döndü – TCDD açıkladı: “Rutin işlemler için Halkalı İstasyonu’na uğradı”

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle 4 Aralık’ta İstanbul’dan Çin’e uğurlanan “ilk ihracat treni”nin, Maltepe İstasyonu’nda üzerindeki pankartlar söküldükten sonra Halkalı Garı’na geri getirildiğini açıkladı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından yapılan açıklamada, trenin rutin sayılan işlemler için Halkalı İstasyonu’na uğradığı bilgisi paylaşıldı. TCDD daha sonra, trenin Kocaeli’ndeki Köseköy İstasyonu’ndan Çin’e doğru yola çıktığını duyurdu.

Tekirdağ-Çerkezköy’deki BSH firmasının vagonlarına buzdolabı yüklü konteynerler yüklenen treni dün (4 Aralık), Marmaray Kazlıçeşme İstasyonu’ndan uğurlanmıştı. Uğurlama töreninde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “İlk trenimizdeki 42 konteynerin içinde Çin’e beyaz eşya taşıması yapacağız. Trenimiz, iki kıta, iki deniz ve beş ülke geçerek 12 günde yükünü Çin’e ulaştıracak” demişti.

Tren 4 Aralık Cuma günü saat 14.00’te, Kazlıçeşme İstasyonu’ndan Çin’in Xi’an şehrine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve beraberindeki heyet tarafından uğurlandı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ise bugün (5 Aralık) yaptığı açıklamada, sözkonusu trenin Maltepe İstasyonu’nda üzerindeki pankartlar söküldükten sonra Halkalı Garı’na geri getirildiğini açıkladı.

BTS tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şöyle: “Çerkezköy’deki BSH firmasının vagonlarına buzdolabı yüklü konteynerler yüklenerek oluşturulan tren Kazlıçeşme İstasyonu’na getirilmiş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na, ‘Çin’e tren gönderiyoruz’ diye tören yaptırılmış, tren Marmaray’dan geçirilmiş, Maltepe istasyonunda üstüne asılı pankartlar sökülmüş ve tren, Halkalı Gar’a geri getirilmiştir.

Sosyal medya paylaşımlarından görüyoruz ki tüm bu yaşananlar; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıltılmasının yanında, Dışişleri Bakanlığı’nın da bu yanıltıcı haberi paylaşması nedeni ile uluslararası kamuoyu nezdinde ülkemizi zor durumda bırakmıştır.

Ülkemizin itibarını sarsan, ‘yapılmayan bir taşıma’ nedeni ile kurumu zarara uğratan, yolcu taşımacılığında aksamaya neden olan, pandemi koşullarında halkın sağlığını tehlikeye atan TCDD ve TCDD Taşımacılık AŞ yöneticileri hakkında gerekli değerlendirme yapılması için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nı göreve davet ediyoruz.”

TCDD: “Tren Çin yolculuğuna devam edecek”

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Trenimiz, törenimizin ardından Çin’e doğru yola çıkmadan hemen önce, gümrükleme işlemleri ve Çin’den gelen ilave talepler için Halkalı İstasyonu’na uğramıştır. Bu gece Halkalı’dan Köseköy’e gelerek Çin yolculuğuna devam edecektir. Trenimizin 12 gün içinde Çin’in Xi’an şehrine ulaşması hedeflenmektedir. Bu süreçler yük taşımacılığında rutin sayılan ve tamamlanması gereken işlemlerdir.”

TCDD daha sonra, trenin Kocaeli’ndeki Köseköy İstasyonu’ndan Çin’e doğru yola çıktığını duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı: “Beş ülke geçerek, yükünü Çin’e 12 günde ulaştıracak

Dışişleri Bakanlığı, Çin’e uğurlanan ilk treni sosyal medya hesaplarından Türkçe ve İngilizce şöyle duyurmuştu:

“Türkiye’den Çin’e gidecek ilk ihracat treni bugün İstanbul’dan yola çıktı. Marmaray’dan geçerek Bakü-Tiflis-Kars demiryolu ve Orta Koridor üzerinden Çin’e ulaşacak tren, 8.693 kilometre yol alıp, iki kıta, iki deniz ve beş ülke geçerek yükünü Çin’e 12 günde ulaştıracak.”

İstanbul Valisi: “Yolu açık olsun”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye’den Çin’e gitmek üzere İstanbul’dan yola çıkan ilk ihracat treni ile ilgili sosyal medya hesabından şu paylaşımda bulunmuştu: “Türkiye’den Çin’e gidecek ilk ihracat treni bugün İstanbul’dan yola çıktı. 42 konteyner içinde beyaz eşya taşıyan tren, Marmaray Kazlıçeşme İstasyonundan hareket etti. Çin’in, Xi’an şehrine kesintisiz şekilde; iki kıta, iki deniz ve beş ülke geçerek ulaşacak. Yolu açık olsun.”

BTS Başkanı Murat Oral: “Yetkililer trenin nerede olduğunu açıklamalıdır”

Medyacope‘a konuşan BTS Genel Başkanı Murat Oral, “Trenin en son Halkalı’ya geldiğini biliyoruz. Şu an trene ne olduğunu bilmiyoruz. Yetkililer bu trenin nerede olduğunu açıklamalıdır” dedi.

Çin’in Xi’an şehrine gidecek özel yük treninin Marmaray tüp tünelinden geçirilmesi esnasında dokuz Marmaray treninin seferi iptal edilmiş, 10 Marmaray treninin sefer bölgesi kısaltılmış, dokuz Marmaray treni de toplam 92 dakika rötar yapmıştı.

BTS Başkanı Oral, “56 saatlik sokağa çıkma yasağının başlamasına saatler kala, insanların bir an önce evlerine yetişme telaşını yaşadığı anlarda, İstanbul gibi büyük bir metropolde yarattığı trafik aksaması salgın döneminde yolcu birikmesine, sosyal mesafenin ortadan kalkmasına, hastalığın yayılma oranının artmasına yol açmıştır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.