Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ile söyleşi: “İktidar dışarıya ‘reform’ diyor, içeride nefesimizi kesiyor”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, iktidarın HDP’yi parçalamak için yeni bir Kürt partisi kurdurma arayışında olduğu iddialarıyla ilgili “Biz de böyle çalışmaların olduğunu duyuyoruz. Ama ete kemiğe bürünen bir şey yok. Kürtler’in yeri ve partisi bellidir. HDP’nin mayası sağlamdır, kurulacak bir partinin Kürtler ile bir ilgisi olmayacaktır, yandaşların partisi olacaktır” dedi.

Bakırhan, iktidarın reform çağrılarını ise “Dışarıya karşı reform yapacağız diyorlar, içerde uygulamaları ile adeta nefesimizi kesiyorlar. Sadece reform konuşmasının gündeme geldiği bir ay içinde bine yakın arkadaşımız gözaltına alındı. HDP’ye giren herkesi artık fişliyorlar” diyerek değerlendirdi.

Medyascope’a gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği yeni bir Kürt partisi ile ilgili tartışmaları da değerlendirdi. Bakırhan, hükümetin sadece yeni bir Kürt partisi değil, kendisine muhalefet eden kesimlerin içinde bir parti kurdurma arayışı içinde olduğuna dair duyumlar aldıklarını belirterek, “Bizim 30 yıldır verdiğimiz bir mücadele, birikim ve deneyimlerimiz vardır. Yürüttüğümüz davamızdaki haklılığımız var. ‘Kürt sorunu yoktur’ diyen bir zihniyetin kuracağı bir parti Kürt partisi olmaz, yandaş partisi olur. Kürtler’in adresi ve yeri bellidir. Ödenen bütün bedellere rağmen insanlar HDP etrafından kenetlenmiştir” diye konuştu.

“Mafyayla reform yapılmaz”

İktidarın reform söyleminden bu yana yaklaşık bin arkadaşlarının gözaltına alındığını da hatırlatan Bakırhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunlar artık bu ülkeyi yönetemiyor, içinde bulundukları durumdan çıkmak için dışarına reform yapacaklarını söylüyorlar. Dışarıya ‘Reform yapacağız’ diyorlar, içeride adeta nefesimizi kesiyorlar. Bunların yapacağı bir reform falan kalmadı. Mafya ile reform yapılamaz.”

Yaptığı röportajlar nedeniyle disiplin kuruluna sevk edilen eski AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan ile ilgili de konuşan Bakırhan, “Sayın Arslan’ın açıklamaları çok önemli ve gerçek ile yüzleşme anlamında kıymetlidir. Kürtler’in ne istediğini İhsan Bey söylüyor ama Ankara ve Erdoğan anlamıyor” dedi.

Millet İttifakı ve HDP’nin ilişkileri konusunda ise Bakırhan, şunları söyledi:

“Millet İttifakı’nı oluşturan partiler de ülkenin durumunun iyi gitmediğini çok iyi görüyor. Türkiye toplumu, muhalefetten sadece siyasi partiler değil, bütün toplumsal kesimlerin katılımı ile bir demokrasi bloku ya da güçbirliği kurulmasını istiyor. Bu güçbirliğini kurmaya becerirsek bu kötü gidişata dur diyebiliriz, yoksa böyle devam eder. HDP ilkeler çerçevesinde bu konuda üzerine düşeni yapmaya her zaman hazırdır. Bize göre ittifaklar ve güçbirlikleri de sadece seçim ittifakları olarak değerlendirilmemelidir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.